Tymianek (Thymus vulgaris) był od tysiącleci i jest nadal stosowany nie tylko jako aromatyczna przyprawa, ale także jako domowy środek m.in. na przeziębienie i kaszel.
Najbardziej istotnymi składnikami czynnymi tymianku obok olejku eterycznego są kwasy fenolowe, garbniki i flawonoidy. Nadają one tymiankowi właściwości żółciopędne, przeciwzapalne, hepatoprotekcyjne i moczopędne. Dawnej podawany doustnie przy chorobach pasożytniczych i infekcjach bakteryjnych jelit. Fenole i flawonoidy działają rozkurczowo.
Właściwości tymianku
Oto kilka powodów, dla których tymianek jest ceniony na przeziębienia:
Tymianek jest składnikiem wielu syropów i tabletek do ssania.
Działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe: Olejki eteryczne w tymianku, takie jak tymol, działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, które wspomaga organizm w walce z patogenami.
Wykrztuśne: Tymianek jest naturalnym środkiem wykrztuśnym, który może pomóc w rozrzedzeniu i usunięciu zalegającej flegmy z dróg oddechowych.
Działanie przeciwzapalne: Składniki w tymianku mogą działać przeciwzapalnie, co pomaga w łagodzeniu skutków spowodowanych przeziębieniem i infekcjami dróg oddechowych.
Przeciwskurczowe: rozluźnia mięśnie klatki piersiowej przez co łagodzi napady kaszlu.
Ziołomiód
W stanach przeziębień tymianek świetnie sprawdza się jako ziołomiód. Miód działa przeciwbakteryjnie. Współpracując z tymiankiem, wzmacnia jego właściwości, czyniąc środek jeszcze skuteczniejszym.
Ziołomiód powstaje po zmieszaniu nalewki tymiankowej z miodem w proporcji 1:3. Przy kaszlu, chrypce i przeziębieniu zażywamy 1 łyżeczkę co 3 godziny;
Ziołomiód tymiankowy można również sporządzić mieszając świeże zmielone ziele tymianku z miodem w podobnej proporcji z dodatkiem niewielkiej ilości alkoholu lub gliceryny;
Syrop tymiankowy
W przypadku, gdy nie chcemy lub nie możemy używać nalewki, której kompozytem jest alkohol, miód tymiankowy sporządzamy w następujący sposób:
Składniki:
- garść świeżego lub suszonego tymianku
- 175 g miodu
- pół cytryny
- 2 szklanki wody
Cytrynę szorujemy i ze skórką kroimy na cienkie plasterki. Wkładamy do słoika i zalewamy miodem.
Tymianek (świeży najpierw siekamy) zalewamy wodą i gotujemy, do czasu aż połowa wody odparuje. Studzimy, przecedzamy i wlewamy do słoika z miodem i cytrynami. Mieszamy i zakręcamy słoik.
Można przechowywać około miesiąca. Syrop jest bardzo przyjemny w smaku. Cytryny najlepiej wyjadać z niego.
Spożywamy 1 łyżeczkę kilka razy dziennie do ustąpienia objawów.
Środki ostrożności
Jeden z olejków eterycznych tymianku tymol jest związkiem chemicznym z grupy terpenów. Spożyty w większej ilości jest trujący. Najłatwiej przedawkować go stosując doustnie w postaci olejku tymiankowego, który w dużej części składa się z tymolu. Olejek tymiankowy w ogóle nie powinien być stosowany wewnętrznie.
Tymianek jest też dość silnym alergenem więc alergicy muszą zachować szczególną ostrożność. Tymianku nie powinny stosować kobiety w ciąży. Tymianek może obniżać poziom cukru we krwi.