Nasturcja – sadzenie, właściwości, przepisy

Nasturcja większa (Tropaeolum majus) to roślina uprawiana w celach dekoracyjnych w ogrodach, ale nie wszyscy wiedzą, że jest to ceniona roślina lecznicza i jadalna.

Pochodzi z Ameryki Południowej (Meksyk, Chile, Peru). Do Europy została wprowadzona w 1684 r. wykorzystywana była w pożywieniu i zwalczaniu szkorbutu.

W Ameryce Południowej liście nasturcji były używane jako naturalny środek dezynfekujący, moczopędny i antyseptyczny.

Pomaga zmniejszyć objawy przekrwienia klatki piersiowej. Były również używane do opatrywania ran jako naturalny repelent.

Liście były używane przez Inków jako roślina lecznicza i dodatek do sałatek.

Sadzenie

Nasturcje preferują tereny słoneczne, osłonięte od prądów, luźne, wilgotne i niezbyt urodzajne.

Uprawiana na glebie bogatej w składniki pokarmowe (nawóz z obornikiem) lub w warunkach półcienistych, wykazuje bujny wzrost wegetatywny ze szkodą dla kwiatów. Kwiaty rosną pod liśćmi.

Nasturcja rozmnaża się przez nasiona. Wysiew odbywa się bezpośrednio do ziemi lub do doniczek.

Termin siewu to koniec kwietnia, początek maja. Wysiew w doniczkach lub sadzonkach odbywa się na początku kwietnia, a sadzenie w ogrodzie – w maju.

Zbiór powinien odbywać się w godzinach popołudniowych, kiedy w roślinach odnotowuje się nadwyżkę przyswojonych substancji.

Sadzonki zakorzeniają się w szkółce i potrzebują dobrego napowietrzenia. Podłoże do ukorzeniania musi być luźne, lekkie i przepuszczalne.

Nasturcja – Korzyści, zastosowania terapeutyczne i sposób podawania

Substancje zawarte w roślinie mają działanie przeciwbakteryjne przeciwko niektórym zarazkom, działają wykrztuśnie i moczopędnie.

Właściwości:

• niszczenia mikroorganizmów;

• rozrzedzania wydzieliny z oskrzeli i ich eliminację poprzez odkrztuszanie;

• w drogach moczowych działa antyseptycznie i zwiększa wydalanie oraz wydzielanie moczu.

Nasturcję stosuje się w leczeniu zapalenia oskrzeli, grypy czy infekcji dróg moczowych, w leczeniu zapalenia pęcherza, odmiedniczkowego zapalenia nerek, zapalenia płuc itp.

Nasturcja w zabiegach wewnętrznych

Aby zwalczyć szkorbut, rozedmę płuc, przewlekłe zapalenie oskrzeli, zapalenie pęcherza, odmiedniczkowe zapalenie nerek, zapalenie płuc, należy spożywać:

świeży sok uzyskany przez zgniecenie części nadziemnych i wyciśnięcie ich. Spożywać 2 łyżki dziennie.

nalewkę, otrzymaną z drobno posiekanej rośliny i alkoholu 70 stopni. Składniki przełóż do ciemnej butelki i pozostaw do namoczenia na 6-8 dni. W tym czasie codziennie wstrząsaj. Przyjmuj 2-3 łyżeczki dziennie.

okład jako zewnętrzny środek zaradczy

Aby zwalczyć wypadanie włosów i stymulować wzrost włosów, użyj:

nalewki otrzymanej ze 100 g liści i nasion nasturcji, 100 g świeżych liści pokrzywy, 100 g liści bukszpanu (Buxus sempervirens), na które wlewa się 1/2 l alkoholu 70 procentowego. Zostaw na 10-15 dni. Butelkę potrząsaj 3-4 razy dziennie, aby wyrównać ekstrakt. Odcedź.

Nasturcja w kuchni – przepisy

Kwiaty i liście nasturcji są jadalne. Młode liście zjada się jako sałatkę, a pąki kwiatowe i jeszcze zielone owoce, zakonserwowane w occie, zastępują kapary.

Miażdżąc roślinę, znajdujący się w niej sok uwalnia olejek eteryczny o ostrym smaku podobnym do olejku musztardowego. Olejek eteryczny ma właściwości przeciwszkorbutowe.

Zarówno liście, jak i kwiaty mają lekko pieprzny, korzenny aromat, dzięki czemu nadają wyjątkowego aromatu sałatkom.

Liście są delikatne, o lekko słodkim, surowym smaku. Można je jeść na surowo, ale także używać do dań gotowanych, ale zaleca się dodawanie ich w ostatnich chwilach gotowania.

Kwiaty i liście można stosować w sosach i maceratach. Liście nasturcji można stosować w taki sam sposób jak liście winorośli do zawijania różnorakich nadzień.

Kwiaty są bardzo smaczne i często służą jako dodatek jak i do dekoracji sałatek, ciast i innych słodkich potraw.

Masło nasturcjowe

Spróbuj masła z kwiatami nasturcji na grzance i z dżemem truskawkowym – rozkosz.

Składniki:

• 125g masła w temperaturze pokojowej;
• około 10 kwiatów;
• 3-6 liści bez łodyg.
• skórka cytryny;
• sól dla smaku.

Sprawdź kwiaty i liście, umyj tylko wtedy, gdy uważasz, że jest to konieczne lub nie jesteś pewien, skąd pochodzi roślina.

Pokrój kwiaty i liście bardzo drobno, nie miażdżąc ich zbyt mocno. Najlepiej ostrym nożem.

W misce dobrze wymieszaj masło widelcem lub drewnianą łyżką. Dodaj skórkę cytryny (pomarańczy / limonki) i mieszaj do połączenia. Dodaj posiekane kwiaty i liście i dobrze wymieszaj.

Uzyskane masło można zawinąć i przechowywać w stanie schłodzonym do momentu podania. W celu konserwacji przechowywać w zamrażarce. W takim przypadku przed podaniem potrzebuje trochę czasu na rozgrzanie i zmięknięcie.

Sos pesto z liśćmi nasturcji, bazylią i natką pietruszki

Składniki:

• kubek liści nasturcji;
• 1/2 szklanki łodyg;
• 15-20 liści bazylii;
• łyżka posiekanych liści pietruszki;
• 4 ząbki czosnku;
• 1/2 szklanki lekko usmażonych nasion sosny / orzecha / orzecha laskowego;
• 7 łyżek oliwy z oliwek;
• 1/2 parmezanu;
• 1/2 łyżeczki soli;
• 1/2 łyżki soku z cytryny;
• pieprz.

Umyj i osusz liście nasturcji, bazylii i pietruszki. Grubo posiekaj łodygi i ząbki czosnku.

Dodaj łodygi nasturcji, orzechy włoskie, czosnek i 5 łyżek oliwy do robota kuchennego. Delikatnie wymieszaj, a następnie dodaj orzechy, bazylię, natkę pietruszki i parmezan. Dodaj resztę oliwy i mieszaj do uzyskania pożądanej konsystencji.

Przechowuj w wysterylizowanym słoiku w lodówce przez około tydzień.

Zupa krem z nasturcji

Składniki:

• 2 szklanki liści nasturcji;
• 3 duże ząbki obranego czosnku;
• puszka mleka kokosowego;
• olej kokosowy;
• sól;
• pieprz.

Rozpuść olej w rondlu i dodaj czosnek. Dodaj liście, wymieszaj i pozostaw na około 1-2 minuty do zmiękczenia.

W blenderze dodaj mleko kokosowe, sól, pieprz i podsmażone liście. Wymieszaj składniki, aż uzyskasz idealną zupę kremową. Podaje się ją z liśćmi i kwiatami nasturcji.

Letnia sałatka z miodem, pomidorkami i rukolą

Składniki:

• 2 cebule;
• 150 g posiekanych pomidorków koktajlowych;
• 2 liście sałaty;
• 2 filiżanki z liści nasturcji;
• 3-4 łyżki pesto z rukoli;
• sok z limonki;
• 5 łyżeczek płynnego miodu;
• 3 łyżeczki musztardy;
• 5 łyżeczek oliwy z oliwek;
• sól;
• świeżo zmielony pieprz.

Wszystko posiekać, połączyć i wymieszać.

Sałatka ze szparagów z groszkiem, jajkami i kwiatami nasturcji

Składniki:

• 500 g białych (lub zielonych) ugotowanych szparagów;
• 4 jajka na twardo;
• 100 g świeżego groszku;
• 2 łyżki octu;
• 1 łyżeczka musztardy;
• 4 łyżki oleju z orzechów włoskich;
• kwiaty nasturcji;
• Sól.

Składniki pokroić i połączyć.

Kwiaty nasturcji wypełnione różnymi kremami

Kwiaty można wypełnić różnymi potrawami – serkiem śmietankowym, sałatką z bakłażana, guacamole z awokado, hummusem, pastą z oliwek itp.

Nasturcja – Przeciwwskazania i możliwe skutki uboczne

Nie zaleca się spożywania nasturcji w przypadku wrzodów żołądka lub jelit. Spożycie tej rośliny może zaostrzyć wrzody.

Przeciwwskazane jest również spożywanie nasturcji w przypadku choroby nerek, ponieważ mogłaby ona ulec zaostrzeniu.

Źródło: jorjette.ro, Miniatura wpisu: freepik.com

Mają więcej białka niż mięso, ryby i jajka. A co najważniejsze – białko to jest wchłaniane przez organizm w 95%

Atak serca i woda: zawsze jest coś, czego dotąd nie wiedzieliśmy