Wiesz, które dwa produkty zawierają więcej niż 650 witaminy, pierwiastki śladowe, aminokwasy?
Tylko dwa proste, proste produkty zawierają wszystkie znane witaminy, w tym karoten, witaminy A, B1, B2, B6, B12, C, prowitamina D, K, PP, E, kwas foliowy, biotyna, wapń, fosfor, magnez, potas, cynk, jod i wiele innych.
Zawierają również wszystkie jakich potrzebujesz aminokwasy, w tym te niezbędne (ponad 40 gatunków aminokwasów).
Poza tym te produkty są głównym źródłem białka. Mają go więcej niż kurczak, inne mięsa i jajka. I co szczególnie ważne – białko to jest wchłaniane przez organizm w 95%, podczas gdy białko kurczaka jest przyswajane w 30%.
Są to dwa produkty, o których warto wiedzieć: chlorella i spirulina.
Chlorella i spirulina to mikroalgi, które istnieją na ziemi ponad 4 miliardy lat. Z komórek chlorelli powstały wszystkie rośliny na Ziemi.
Komórki spiruliny to substancje organiczne, które stały się pożywieniem dla zwierząt.
Udowodniono tysiące badań z wielu krajów, że spirulina i chlorella są najsilniejszymi składnikami odżywczymi.
Nawiasem mówiąc, chlorella jest pokarmem astronautów i zawsze jest składnikiem diety, w lotach kosmicznych.
Chlorella i spirulina mają podobny skład jednak inaczej wpływają na nasze ciało.
Głównym podobieństwem w obu przypadkach jest wysoka zawartość białka (ponad 50%), które jest świetnie wchłaniane przez organizm.
Jest to białko, którego potrzebuje nasz organizm do regeneracji, wzrostu mięśni i wszystkich tkanek.
Drugą najważniejszą cechą spiruliny i chlorelli jest to, że zawiera najwięcej składników odżywczych, witamin i pierwiastków śladowych (więcej niż jakiekolwiek owoce, warzywa, rośliny, mięso, ryby i inne produkty).
Oto główne różnice między spiruliną, a Chlorella:
1. Spirulina ma kształt niebiesko-zielonych alg; rodzina sinic (bakteria). Należy do flory i fauny (jednocześnie jest to zarówno roślina, jak i zwierzę).
Chlorella to zielone jednokomórkowe algi; należy tylko do flory.
2. Chlorella ma najwyższą zawartość chlorofilu spośród wszystkich rośliny na Ziemi – 3%. Następny to spirulina (2%).
Chlorofil nasyca krew tlenem, zamienia się w hemoglobinę i promuje odnowę krwi i komórek.
3. Spirulina zawiera największą ilość dobrze wchłanialnego białko wśród całej fauny i flory.
4. Chlorella zawiera unikalne włókno, które wyświetla wszystko dostępne toksyny z organizmu:
– metale ciężkie
– herbicydy
– pestycydy
– promieniowanie
5. Spirulina i chlorella – najpotężniejsze przeciwutleniacze.
Dokładnie oczyszczają ciało z wolnych rodników, które są początkowym etapem wielu chorób.
6. Chlorella zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy dla ludzi:
izoleucyna, leucyna, lizyna, glutamina, metionina, treonina, tryptofan, tryptofan, fenyloalanina, arginina, histydyna i inne.
Na przykład arginina – wzmacnia układ sercowo-naczyniowy, przyspiesza regenerację komórek, działa przeciwzapalnie.
Glutamina – Zwiększa naturalne wydzielanie anabolicznych hormonów, aktywnie uczestniczy w syntezie tkanki mięśniowej.
7. Spirulina jest najsilniejszym „budowniczym” układu odpornościowego.
A kiedy układ odpornościowy już zawiódł, to wtedy chlorella jest najlepszym środkiem immunostymulującym. Przywraca odporność organizmu i pomaga znacznie łatwiej przechodzić choroby.
8. Wywiera znaczący wpływ na ludzkie ciało:
Spirulina jest silnym ładunkiem energetycznym dla organizmu.
Chlorella jest silnym środkiem odtruwającym, oczyszcza organizm i poprawia trawienie.
Oto korzyści, które przynoszą nam chlorella i spirulina:
– Chlorella z przepływem krwi dostarcza do każdej komórki tlen, a także zestaw lekkostrawnych węglowodanów, białek, witamin i aminokwasów;
– Spirulina i chlorella są źródłem chlorofilu, który daje zastrzyk energii do działania. Szybko poczujesz różnicę w samopoczuciu i poziomie
twojej energii;
– także na poziomie umysłowym, poprawia koncentrację i zdolności poznawcze;
– dieta wegetarian bywa uboga w aminokwasy i pierwiastki śladowe, więc dla nich spożycie spiruliny i chlorelli jest szczefólnie ważne;
– Pomaga usunąć negatywne skutki dla organizmu spożywającego żywność nieorganiczną, zanieczyszczoną i ubogą w składniki mineralne
– wspierają wchłanianie witamin, zwłaszcza karotenu, który normalizuje procesy metaboliczne w ciele, poprawia skład krwi. Karotenu w chlorelli jest 7-10 razy więcej niż w dzikiej róży czy suszonych morelach;
– Chlorella jest organicznym antybiotykiem, który zwalcza zakażenia bakteryjne i inne choroby. Stymuluje odporność, wspiera i wzmocnia wrodzona odporność;
– Przydatna do utrzymania zdrowia u osób starszych i przyspiesza gojenie się wszelkiego rodzaju obrażeń;
– Chlorella ma dobry wpływ na jelita: łagodzi niestrawność żołądka, stymuluje wzrost bakterii tlenowych, usuwa toksyny;
– Odmładza ciało, rewitalizuje komórki. Przywraca jędrność, elastyczność i młodzieńczy wygląd skóry nadaje jej blask i wzbogaca w witaminy;
– Chlorella obniża poziom cholesterolu, trójglicerydów, poziom wolnych kwasów tłuszczowych;
– Chlorella podnosi żywotność bifido- i pełni funkcję prebiotyku, pomaga przywrócić dobrą mikroflorę jelitową;
– Spirulina i chlorella zawierają błonnik. Celuloza absorbuje wszystkie toksyczne substancje;
– Chlorella oczyszcza z zanieczyszczeń metabolicznych, z nadmiaru kwasu moczowego i mlekowego po intensywnej aktywności fizycznej;
– Poprawia metabolizm; pod wpływem chlorelli poprawia się wchłanianie tłuszczów, glukozy i insuliny;
– Chlorella zawiera niezbędne wielonienasycone kwasy: arachidonowy, linolowy, linolenowy i inne. Nie są one syntetyzowane w żywych organizmach, ale są niezbędne do prawidłowego funcjonowania organizmu.
– Zawiera dużą liczbę związków steroidowych: sterole, kortykosteroidy, hormony płciowe, sakogeniny, sterydy, alkaloidy, witaminy z grupy D i inne;
– Obejmuje wiele karotenoidów, których sportowcy potrzebują do produkcji czerwonych krwinek. W trakcie treningu komórki te są niszczone i potrzebne jest ich szybkie odzyskiwanie;
– Pomaga tonizować wszystkie mięśnie ciała, przyspiesza ich wzrost;
– Chlorella pomaga szybko wyleczyć się z urazów;
– Na diecie białkowej jest również ważne spożycie chlorelli i spirulina w celu wspierania zdrowego funkcjonowania wątroby i nerek;
– Specjalna właściwość chlorelli – w celu przywrócenia komórek nerwowych (w tym w chorobie Choroba Alzheimera, zapalenie nerwu kulszowego, porażeniu, drgawkach, stwardnieniu rozsianym, nerwicy). Do „naprawy” tkanki nerwowej służy CGF (czynnik wzrostu chlorelli);
– Spirulina i chlorella zwiększają odporność na niekorzystne warunki środowiskowe.
I wreszcie jako bonus: rozpieść swoją skórę dzięki tej niesamowitej maseczce:
1 łyżeczka spiruliny rozcieńczonej wodą do konsystencji śmietany, dodaj trochę gliceryny.
Glicerynę można zastąpić naturalną galaretką lub białkiem.
Należy szybko dodać spirulinę zanim baza wyschnie.
Nakładaj na twarz i szyję.
Po 15-20 minutach zmyj.
Będziesz oszołomiona efektem.