Mają więcej białka niż mięso, ryby i jajka. A co najważniejsze – białko to jest wchłaniane przez organizm w 95%

Wiesz, które dwa produkty zawierają więcej niż 650 witaminy, pierwiastki śladowe, aminokwasy?

Tylko dwa proste, proste produkty zawierają wszystkie znane witaminy, w tym karoten, witaminy A, B1, B2, B6, B12, C, prowitamina D, K, PP, E, kwas foliowy, biotyna, wapń, fosfor, magnez, potas, cynk, jod i wiele innych.

Zawierają również wszystkie jakich potrzebujesz aminokwasy, w tym te niezbędne (ponad 40 gatunków aminokwasów).

Poza tym te produkty są głównym źródłem białka. Mają go więcej niż kurczak, inne mięsa i jajka. I co szczególnie ważne – białko to jest wchłaniane przez organizm w 95%, podczas gdy białko kurczaka jest przyswajane w 30%.

Są to dwa produkty, o których warto wiedzieć: chlorella i spirulina.

Chlorella i spirulina to mikroalgi, które istnieją na ziemi ponad 4 miliardy lat. Z komórek chlorelli powstały wszystkie rośliny na Ziemi.
Komórki spiruliny to substancje organiczne, które stały się pożywieniem dla zwierząt.

Udowodniono tysiące badań z wielu krajów, że spirulina i chlorella są najsilniejszymi składnikami odżywczymi.

Nawiasem mówiąc, chlorella jest pokarmem astronautów i zawsze jest składnikiem diety, w lotach kosmicznych.

Chlorella i spirulina mają podobny skład jednak inaczej wpływają na nasze ciało.

Głównym podobieństwem w obu przypadkach jest wysoka zawartość białka (ponad 50%), które jest świetnie wchłaniane przez organizm.

Jest to białko, którego potrzebuje nasz organizm do regeneracji, wzrostu mięśni i wszystkich tkanek.

Drugą najważniejszą cechą spiruliny i chlorelli jest to, że zawiera najwięcej składników odżywczych, witamin i pierwiastków śladowych (więcej niż jakiekolwiek owoce, warzywa, rośliny, mięso, ryby i inne produkty).

Oto główne różnice między spiruliną, a Chlorella:

1. Spirulina ma kształt niebiesko-zielonych alg; rodzina sinic (bakteria). Należy do flory i fauny (jednocześnie jest to zarówno roślina, jak i zwierzę).

Chlorella to zielone jednokomórkowe algi; należy tylko do flory.

2. Chlorella ma najwyższą zawartość chlorofilu spośród wszystkich rośliny na Ziemi – 3%. Następny to spirulina (2%).

Chlorofil nasyca krew tlenem, zamienia się w hemoglobinę i promuje odnowę krwi i komórek.

3. Spirulina zawiera największą ilość dobrze wchłanialnego białko wśród całej fauny i flory.

4. Chlorella zawiera unikalne włókno, które wyświetla wszystko dostępne toksyny z organizmu:

– metale ciężkie
– herbicydy
– pestycydy
– promieniowanie

5. Spirulina i chlorella – najpotężniejsze przeciwutleniacze.

Dokładnie oczyszczają ciało z wolnych rodników, które są początkowym etapem wielu chorób.

6. Chlorella zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy dla ludzi:

izoleucyna, leucyna, lizyna, glutamina, metionina, treonina, tryptofan, tryptofan, fenyloalanina, arginina, histydyna i inne.

Na przykład arginina – wzmacnia układ sercowo-naczyniowy, przyspiesza regenerację komórek, działa przeciwzapalnie.

Glutamina – Zwiększa naturalne wydzielanie anabolicznych hormonów, aktywnie uczestniczy w syntezie tkanki mięśniowej.

7. Spirulina jest najsilniejszym „budowniczym” układu odpornościowego.

A kiedy układ odpornościowy już zawiódł, to wtedy chlorella jest najlepszym środkiem immunostymulującym. Przywraca odporność organizmu i pomaga znacznie łatwiej przechodzić choroby.

8. Wywiera znaczący wpływ na ludzkie ciało:

Spirulina jest silnym ładunkiem energetycznym dla organizmu.

Chlorella jest silnym środkiem odtruwającym, oczyszcza organizm i poprawia trawienie.

Oto korzyści, które przynoszą nam chlorella i spirulina:

– Chlorella z przepływem krwi dostarcza do każdej komórki tlen, a także zestaw lekkostrawnych węglowodanów, białek, witamin i aminokwasów;

– Spirulina i chlorella są źródłem chlorofilu, który daje zastrzyk energii do działania. Szybko poczujesz różnicę w samopoczuciu i poziomie
twojej energii;

– także na poziomie umysłowym, poprawia koncentrację i zdolności poznawcze;

– dieta wegetarian bywa uboga w aminokwasy i pierwiastki śladowe, więc dla nich spożycie spiruliny i chlorelli jest szczefólnie ważne;

– Pomaga usunąć negatywne skutki dla organizmu spożywającego żywność nieorganiczną, zanieczyszczoną i ubogą w składniki mineralne

– wspierają wchłanianie witamin, zwłaszcza karotenu, który normalizuje procesy metaboliczne w ciele, poprawia skład krwi. Karotenu w chlorelli jest 7-10 razy więcej niż w dzikiej róży czy suszonych morelach;

– Chlorella jest organicznym antybiotykiem, który zwalcza zakażenia bakteryjne i inne choroby. Stymuluje odporność, wspiera i wzmocnia wrodzona odporność;

– Przydatna do utrzymania zdrowia u osób starszych i przyspiesza gojenie się wszelkiego rodzaju obrażeń;

– Chlorella ma dobry wpływ na jelita: łagodzi niestrawność żołądka, stymuluje wzrost bakterii tlenowych, usuwa toksyny;

– Odmładza ciało, rewitalizuje komórki. Przywraca jędrność, elastyczność i młodzieńczy wygląd skóry nadaje jej blask i wzbogaca w witaminy;

– Chlorella obniża poziom cholesterolu, trójglicerydów, poziom wolnych kwasów tłuszczowych;

– Chlorella podnosi żywotność bifido- i pełni funkcję prebiotyku, pomaga przywrócić dobrą mikroflorę jelitową;

– Spirulina i chlorella zawierają błonnik. Celuloza absorbuje wszystkie toksyczne substancje;

– Chlorella oczyszcza z zanieczyszczeń metabolicznych, z nadmiaru kwasu moczowego i mlekowego po intensywnej aktywności fizycznej;

– Poprawia metabolizm; pod wpływem chlorelli poprawia się wchłanianie tłuszczów, glukozy i insuliny;

– Chlorella zawiera niezbędne wielonienasycone kwasy: arachidonowy, linolowy, linolenowy i inne. Nie są one syntetyzowane w żywych organizmach, ale są niezbędne do prawidłowego funcjonowania organizmu.

– Zawiera dużą liczbę związków steroidowych: sterole, kortykosteroidy, hormony płciowe, sakogeniny, sterydy, alkaloidy, witaminy z grupy D i inne;

– Obejmuje wiele karotenoidów, których sportowcy potrzebują do produkcji czerwonych krwinek. W trakcie treningu komórki te są niszczone i potrzebne jest ich szybkie odzyskiwanie;

– Pomaga tonizować wszystkie mięśnie ciała, przyspiesza ich wzrost;

– Chlorella pomaga szybko wyleczyć się z urazów;

– Na diecie białkowej jest również ważne spożycie chlorelli i spirulina w celu wspierania zdrowego funkcjonowania wątroby i nerek;

– Specjalna właściwość chlorelli – w celu przywrócenia komórek nerwowych (w tym w chorobie Choroba Alzheimera, zapalenie nerwu kulszowego, porażeniu, drgawkach, stwardnieniu rozsianym, nerwicy). Do „naprawy” tkanki nerwowej służy CGF (czynnik wzrostu chlorelli);

– Spirulina i chlorella zwiększają odporność na niekorzystne warunki środowiskowe.

I wreszcie jako bonus: rozpieść swoją skórę dzięki tej niesamowitej maseczce:

1 łyżeczka spiruliny rozcieńczonej wodą do konsystencji śmietany, dodaj trochę gliceryny.

Glicerynę można zastąpić naturalną galaretką lub białkiem.

Należy szybko dodać spirulinę zanim baza wyschnie.

Nakładaj na twarz i szyję.

Po 15-20 minutach zmyj.

Będziesz oszołomiona efektem.

Czy wiedziałaś o tych zaletach chlorelli i spiruliny? Podziel się z innymi!

Źródło: otozh.com.ua, Miniatura wpisu: freepik.com

Chirurg poradził mi zamiast operacji wykonanie tych ćwiczeń… Za pół roku wynik!

Nasturcja – sadzenie, właściwości, przepisy