Chłodnik to najpiękniejsza zupa na świecie. Kolorowa, zdrowa i pożywna. Wygląda apetycznie i nawet dzieci ją lubią.
Jest bombą witaminową, ponieważ wszystko jest świeże i nie traci wartości w gotowaniu. A przy tym pełna wartości odżywczych i sycąca. Na gorący dzień trudno o lepszą propozycję na obiad.
Do przyrządzenia chłodniku potrzebujesz:
- 400g kefiru
- 400g jogurtu greckiego
- 1/2 szklanki świeżego soku z buraków
- 2 ogórki
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1/2 pęczka koperku
- sól
- pieprz
- 2 jajka na twardo
Wykonanie:
Ogórki i rzodkiewki pokrój w kostkę. Koperek i szczypiorek posiekaj na drobno. W misce wymieszaj kefir, jogurt i sok z buraków. Dodaj przygotowane wcześniej warzywa i zioła. Przypraw całość solą i pieprzem. Wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut. Podawaj z jajkami ugotowanymi na twardo.
Smacznego!