Kto nie kocha sera? Jest kremowy, delikatny lub wręcz przeciwnie ostry i konkretny w smaku, ale przede wszystkim jest nieocenionym składnikiem wielu potraw.
W kawałku, starty, rozpuszczony, panierowany… Zarówno form, smaków i konsystencji sera jako produktu jest niezliczona ilość, to jeszcze na wiele sposobów można go przetwarzać w procesie kulinarnym.
Trudno o jakikolwiek substytut sera, który byłby porównywalny do oryginału.
Ale pomimo tego, że jest pyszny i niezastąpiony w wielu daniach to ma jaszcze jedną niewątpliwą zaletę.
Szokujące wnioski pochodzą z badań przeprowadzonych na kanadyjskim Uniwersytecie McMastera, w których badano nawyki żywieniowe polegające na spożywaniu sera. Badanie objęło 130 000 osób, w wieku 35-70 lat, reprezentujących aż 21 krajów.
Badania przekrojowe wykazały, że w grupie uczestników, którzy spożywali znaczną ilość sera – około 50 gram dziennie – wykazano znacznie niższy wskaźnik udarów i chorób serca.
Co ciekawe, w grupie tych, którzy powstrzymywali się od spożywania sera i innych produktów mlecznych, stwierdzono wyższą śmiertelność aż o 44,4%!
Profesor ds. Żywienia na Uniwersytecie w Reading, Ian Givens, mówi, że te odkrycia są na tyle przekonujące, że zmuszają nas do zweryfikowania naszego podejścia do roli nabiału w codziennej diecie.
„Badania potwierdzają, że tłuszcze nasycone pochodzące z nabiału nie są związane z podwyższonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych, jak dotąd sądzono” – wyjaśnia Givens.
Chociaż naukowcy uważają, że jest zbyt wcześnie, aby stwierdzić, że ser naprawdę może przedłużać życie, jest bezsporne, że nabiał nie ma tak negatywnego wpływu na układ sercowo-naczyniowy, jak sądziliśmy wcześniej.
To świetna wiadomość. Czas rozkoszować się kilkoma porcjami sera dziennie!
Bardzo chcielibyśmy usłyszeć Twoje przemyślenia na temat tego odkrycia. Czy jesteś zaskoczony, że ser może rzeczywiście być dla Ciebie zdrowy? Czy starałeś się unikać sera w diecie? Jeśli tak, czy to badanie zmieni Twoje zdanie?