Algierczycy jedzą najwięcej miodu na świecie, a algierskie słodkie wypieki składają się głównie z miodu, orzechów i suszonych owoców.
Chociaż są bardzo słodkie, nie ma w nich cukru. Mshusha to algierska potrawa narodowa. To placek bez cukru, z jogurtu i mleka, a piecze się go na patelni.
Przepis na ciasto z patelni!
Umiejętność pieczenia ciast nie jest dana wszystkim, a nawet tym, którzy to potrafią nie zawsze się chce. Dla wszystkich proste, szybkie i pyszne ciasto z patelni!
Składniki:
- 6 łyżek semoliny
- 7 jajek
- 5 łyżek miodu
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 10 g proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przygotowanie:
1. Dokładnie ubij jajka. Nie dziw się, że jaj jest tak wiele, ponieważ stanowią one podstawę całego ciasta.
2. Dodaj semolinę do jajek i dokładnie, powoli mieszaj przez kilka minut.
3. Dodaj łyżkę oleju roślinnego i szczyptę soli i proszek do pieczenia. Wymieszaj
4. Rozgrzej patelnię z pozostałym olejem.
5. Smaż mshushu na złoty kolor na średnim ogniu pod pokrywką przez ok. 5 minut. Potem odwróć ciasto i smaż przez kolejne 3 minuty.
6. Połóż ciasto na talerzu i polej je miodem.
Ciasto wychodzi miękkie i elastyczne. Możesz również posmarować go syropem lub dżemem.