Może masz go w ogrodzie i nie znasz jego cudownego działania: Ten chwast jest ratunkiem dla kości, naczyń krwionośnych i skóry – cenniejszy niż złoto!

Przez większość ogrodników uważana za chwast, w dodatku trudny do wytępienia.

Szybko się rozrasta i jest wytrzymały. Tymczasem ta popularna roślina jest między innymi cennym źródłem kwasów tłuszczowych omega-, których zawiera więcej niż ryby i jest niezwykle korzystny dla naszego zdrowia.

To cudowny chwast – portulaka pospolita, portulaka warzywna (Portulaca oleracea L.).

Zawiera do 2,2% białka, 0,5% tłuszczów, 6,5% węglowodanów, 1,2% błonnika i 2,2% składników mineralnych (zwłaszcza potasu, magnezu, wapnia, żelaza, fosforu i pierwiastków śladowych).

Jest bogaty w witaminę C i prowitaminę A, ale także witaminy B1, B2. Zawiera również glikozydy, śluzy, saponiny, gorycze, olejki eteryczne, flawonoidy i kwasy organiczne (cytrynowy, askorbinowy, asparaginowy, glutaminowy).

Portulaka ma siedmiokrotnie więcej beta-karotenu niż marchew, sześć razy więcej witaminy E niż szpinak i czternaście razy więcej kwasów tłuszczowych Omega-3 niż ryby.

Składniki te są idealne w zapobieganiu nowotworom, udarom i chorobom serca. Wykazano nawet, że pomagają pacjentom cierpiącym na bezsenność. To prawdziwy superfood!

Efekty zdrowotne:

• wspomaga serce i naczynia krwionośne

• walczy z bezsennością

• utrzymuje mocne kości i stawy

• wykazuje działanie przeciwzapalne

• wzmacnia odporność

• pomaga przy nadciśnieniu

• wykazuje działanie przeciwdepresyjne

• pomaga przy cukrzycy typu 2

• zawiera więcej witaminy A niż jakakolwiek inna roślina liściasta

• zapobiega chorobom układu krążenia i udarom mózgu.

Cud dla skóry i kości

Portulaka może leczyć wiele chorób skóry, zmniejszać obrzęki po ukąszeniu przez owady, spłycać zmarszczki lub usuwać blizny przy miejscowym zastosowaniu miazgi liściowej.

Jeśli cierpisz na wypadanie włosów lub łamliwe paznokcie, portulaka może również skutecznie leczyć te problemy.

Minerały znajdujące się w portulace chronią kości przed osteoporozą.

Portulaka to także doskonałe źródło kwasów tłuszczowych omega-3, które chronią przed chorobami serca i poprawiają układ odpornościowy.

W medycynie chińskiej portulaka jest stosowana w leczeniu biegunki, krwawienia jelitowego, czerwonki i hemoroidów.

Smaczna roślina

Spożywamy liście i mięsiste łodygi, które kroimy na kawałki.

Ich smak jest przyjemny, kwaśny, lekko pikantny z lekko słonawy.

Gdy roślina zaczyna kwitnąć, jej liście wzmacniają się i nabierają ostrzejszego smaku – pozbywamy się go, jeśli na chwilę zanurzymy liście w gorącej wodzie.

Liście traktujemy jak szpinak, łodygi jak szparagi. Można je stosować do sałatek, dań gorących czy kanapek.

Wyciskanie soku z liści i picie świeżego soku to również świetny sposób na spożycie mnóstwa cennych wartości odżywczych.

Jak wyhodować portulakę

Jeśli nie znajdziesz w sklepie nasion tego warzywa, zajrzyj do e-sklepów. Jest warzywem ciepłolubnym, więc można przystąpić do siewu jak tylko się zrobi ciepło i nie ma już niebezpieczeństwa przymrozków.

Portulaka potrzebuje dużo słońca i przepuszczalnej gleby.

Rośnie bardzo szybko, a pierwszy plon można zebrać już po trzech tygodniach od wysiewu.

Zbieraj aż do kwitnienia, czyli dwa do trzech razy w sezonie. Rośliny w pełnym rozkwicie mają twardy liść i ostry smak.

UWAGA! Treści w serwisie z założenia mają charakter informacyjno-edukacyjny. Jeśli cierpisz na choroby przewlekłe lub stosujesz leki, zalecamy skonsultowanie się z lekarzem przed rozpoczęciem naturalnego leczenia, aby uniknąć interakcji. Odkładając lub przerywając klasyczne zabiegi medyczne, możesz zagrozić swojemu zdrowiu.
Źródło: EdibleWildFood.com/youtube, dobrenoviny.sk, Miniatura wpisu: EdibleWildFood.com/youtube

Liście chrzanu na przeziębienia, bóle stawów i zapalenie jamy ustnej: każdy musi znać ten przepis!

Sprawdziliśmy popularne triki z sodą oczyszczoną. Oto najlepsze z nich!