Trudno znaleźć mleko skondensowane wysokiej jakości, którego skład jest zadowalający.
Najlepiej przygotować mleko skondensowane w domu. Proponujemy Ci naprawdę niezawodny, sprawdzony przepis na Twój ulubiony deser.
Mleko skondensowane w domu
Idealny skład mleka skondensowanego powinien zawierać tylko dwa składniki: mleko krowie i cukier.
Najlepiej unikać utwardzanych tłuszczów, konserwantów i słodzików. Ponadto zawartość tłuszczu w produkcie musi wynosić co najmniej 8,5%. Spełnienie wszystkich tych kryteriów gwarantuje, że otrzymasz najlepsze, najgęstsze i najsmaczniejsze mleko skondensowane jakie kiedykolwiek jadłeś.
Składniki:
• 1 litr mleka (najlepiej wiejskiego)
• 500 g cukru
Przygotowanie:
W rondelku z grubymi bokami i dnem wlej mleko. Następnie dodaj cukier, wszystko dokładnie wymieszaj i postaw na małym ogniu.
Całość należy gotować przez 1,5 do 2,5 godziny – wszystko zależy od zawartości tłuszczu w mleku i jakości cukru.
Im tłustsze mleko, tym szybciej zamieni się w mleko skondensowane. Deser będzie gotowy, gdy stanie się gęsty.
Ponadto, nie zapomnij mieszać masę.
Jeśli kupiłeś mleko lub z niewielką ilością tłuszczu, musisz dodać trochę masła, wtedy konsystencja mleka skondensowanego będzie gęstsza.
Pozostaje tylko przelać gorącą masę do wyparzonych, szklanych słoików. Następnie schładzamy, przykrywamy pojemniki pokrywkami i wkładamy do lodówki. Gotowe!
Teraz już wiesz, jak zadbać o to, aby w Twojej lodówce zawsze było pyszne, domowe mleko skondensowane. Oczywiście nie należy nadużywać tego produktu, ponieważ cukier jest mało korzystny. Ale w smaku jest niezrównane i ie da się porównać z tym sklepowym.
Smacznego!