30 najlepszych produktów alkalicznych dla osób dbających o zdrowie

Większość problemów zdrowotnych jest spowodowana złą dietą.

Nadmierne spożycie żywności typu fast food, soli, tłustego mięsa i słodyczy prowadzi do zachwiania równowagi kwasowo-zasadowej.

Dzisiejsza przeciętna dieta człowieka wytwarza łagodną kwasicę metaboliczną i efekt pogłębia się wraz z wiekiem, a co za tym idzie wraz z pogorszeniem sprawności nerek.

Korekta diety może mieć pozytywny wpływ na ogólne zdrowie, ale też na sprawność i mięśnie, zapobiegając ich rozpadowi.

Zwiększając spożycie pokarmów alkalicznych bogatych w potas, pomaga w utrzymaniu nisko tłuszczowej masy ciała. Owoce i warzywa są nie tylko pożywne, ale właśnie mogą bardzo buforować nasze organizmy.

Produktami, które należy bezwzględnie wyeliminować z diety, są: tłuste mięso, zwłaszcza czerwone, cukier i słodycze, tłuste sery żółte oraz topione, białe pieczywo oraz nabiał (mleko, słodzone jogurty, twaróg). Trzeba pamiętać, że produkty te nie muszą zniknąć z diety, ale powinno się utrzymywać właściwe proporcje 20% do 80% produktów alkalicznych w diecie, czyli głównie owoców i warzyw. A z tych najcenniejszymi są:

TOP 30 najlepszych produktów alkalicznych dla osób dbających o zdrowie

1. Marchewka bogata w błonnik, potas, witaminy A i C.

2. Kapusta Zwłaszcza czerwona. Kapusta biała ma niską kaloryczność, jest bogata w błonnik, wapń i witaminę U, co sprzyja lepszemu gojeniu się wrzodów. Brokuły pomagają utrzymać optymalny poziom pH w organizmie. Brukselka podnosi poziom pH i poprawia zdrowie dzięki zawartości błonnika i żelaza w składzie.

3. Bakłażan

4. Szpinak zawiera żelazo oraz witaminy C i A.

5. Seler jest wzbogacony w wapń, witaminy C i A.

6. Szparagi

7. Ogórek

8. Trawa pszeniczna zawiera dużo żelaza i pożytecznych witamin A i C. Można je również spożywać w postaci soku, wymieszać w blenderze z wodą.

9. Owoce: winogrona, borówki, kiwi, gruszka, mango, melon, daktyle, grejpfruty, pomarańcze, jabłka, kokosy, granaty

10. Kasza gryczana zawiera białko, żelazo i wapń. Kasza gryczana może i powinna być spożywana codziennie.

11. Buraki zawierają fitoskładnik betalinę, substancję o właściwościach przeciwnowotworowych. Burak zawiera również kwas foliowy, witaminy K, C i inne przydatne dla organizmu substancje.

12. Dynia – źródło witaminy A. Pestki dyni świetnie nadają się do walki z głodem.

13. Pomidory zawierają witaminę C, wapń i żelazo.

14. Groch jest bogaty w żelazo oraz witaminy A i C.

15. Soja, która zawiera białko i żelazo, może podnieść pH organizmu.

16. Rzodkiewka jest bogata w witaminę C, żelazo i wapń, zapobiega niestrawności i rozwojowi raka.

17. Cebula zawiera witaminę C, żelazo i wapń. Najlepiej jeść na surowo. Przydatne są również pory, które utrzymują optymalny poziom pH, usprawniają proces trawienia i wzmacniają układ odpornościowy.

18. Czosnek pomaga eliminować odpady i toksyny z organizmu, pomaga obniżyć ciśnienie krwi i zapobiega rozwojowi raka.

19. Mleko kozie, w przeciwieństwie do mleka krowiego, jest produktem zasadowym, wzbogaconym w wapń, witaminy A i C.

20. Migdały lub mleko migdałowe – zawiera białko, minerały, żelazo i wapń. Migdały pomagają obniżyć poziom cholesterolu i podnieść poziom pH.

21. Używaj oliwy z oliwek do sosów sałatkowych i pieczenia.

22. Karczoch to silny przeciwutleniacz bogaty w witaminy K, C i foliany, które poprawiają trawienie i pracę wątroby.

23. Awokado i olej z awokado mają świetne wartości odżywcze, są bogate w błonnik, witaminy C i A.

24. Amarant – zawiera wiele przydatnych substancji, w tym białko, żelazo, wapń i inne.

25. Morela doskonale alkalizuje organizm.

26. Cytryna i limonka – bogata w witaminy P, C, a także antyoksydanty, ale ważne jest, aby spożywać ją bez cukru, inaczej efekt będzie odwrotny.

27. Sałata alkalizuje organizm i może być spożywana samodzielnie lub dodawana do niskokalorycznych posiłków.

28. Kolendra jest źródłem witaminy C, wapnia i żelaza.

29. Bazylia – bogata w witaminy K i A oraz wapń, ma doskonałe właściwości przeciwzapalne.

30. Korzenie i kwiaty mniszka zawierają witaminy C, A, wapń i wiele innych przydatnych składników. Jedzenie mniszka lekarskiego pomaga obniżyć ciśnienie krwi i normalizuje pracę wątroby. opublikowane przez econet.ru

UWAGA! Treści w serwisie z założenia mają charakter informacyjno-edukacyjny. Jeśli cierpisz na choroby przewlekłe lub stosujesz leki, zalecamy skonsultowanie się z lekarzem przed rozpoczęciem naturalnego leczenia, aby uniknąć interakcji. Odkładając lub przerywając klasyczne zabiegi medyczne, możesz zagrozić swojemu zdrowiu.
Źródło: econet.ru, Miniatura wpisu: freepik.com

Mleko skondensowane w słoikach według domowego przepisu

Choroby zapalne stawów to choroby układu limfatycznego