Słodycz korzenia jest jednym z głównych czynników oceny jakości marchwi, którą wyhodowaliśmy w ogrodzie.
Należy pamiętać, że ilość cukru zależy bezpośrednio od gleby. Ph powinno być neutralne bliskie 7. Jeśli gleba jest kwaśna, możesz poprawić sytuację za pomocą wapna np. dolomitu. Wystarczy rozsypać 400-500 gramów na metr kwadratowy i przemieszać z ziemią.
Zbyt wysoką kwasowość gleby można również zneutralizować popiołem w ilości 2-3 szklanek na tę samą powierzchnię. Popiół dostarcza także potas i fosfor, które wpływają pozytywnie na gromadzenie cukrów w korzeniach.
Także kwas borowy może zwiększyć słodycz owoców. Rozcieńcz łyżeczkę w 10-litrowym wiadrze wody i użyć powstałej mieszaniny do podlewania grządek marchwi w sierpniu. Należy to robić przez 2-3 tygodni, zachowując odstęp 5-7 dni.
Uwaga, nawożenie kwasem borowym można stosować, gdy gleba została zneutralizowana i nie ma nadmiernej kwasowości.
Przy prawidłowym ph, do wiadra z kwasem borowym można dodać szklankę popiołu, odstawić na kilka godzin i podlewać grządki z marchwią.
Prawidłowe odżywianie marchwi ma decydujący wpływ na soczystość i smak, a także na jej trwałość i odporność na przechowywanie.