Wszyscy wiedzą, że witaminy są potrzebne dla zdrowia ludzkiego ciała.
Niektórzy przyjmują je w postaci tabletek, a niektórzy próbują zaspokajac zapotrzebowanie jedząc więcej warzyw i owoców.
Ponadto większość osób bez wykształcenia medycznego tak naprawdę nie wiele wie o witaminach i ich źródła.
Postanowiliśmy uzupełnić te braki skomplilowaną dawką wiedzy o witaminach, o ich właściwościach i źródłach pochodzenia.
Witaminy są konwencjonalnie oznaczane literami alfabetu łacińskiego: A, B, C, D, E, H, K itp. D. Niektóre z nich nie są oddzielnymi substancjami, ale złożonymi.
Więc nie zdziw się, jeśli znajdziesz wzmiankę o witaminach, powiedzmy M lub U: chociaż w obecnej klasykacji chemicznej substancje te są nazywane „witaminopodobnymi” i w rzeczywistości nie należą do witamin, a przestarzała nomenklatura jest dość szeroko stosowana przez lekarzy i farmaceutów.
Witamina A.
Zależy od niej: skóra, włosy, paznokcie, wzrok, kości.
Źródła: marchew, cytrusy, twardy ser, ser domowy, mleko, jajka, ryby, natka pietruszki, szpinak, wątroba.
Niszczy ją: wysoka temperatura, długotrwałe przechowywanie.
Dzienna norma: 200 g marchwi.
Witamina B1.
Niezbedna do prawidłowego funkcjonowania: mózgu, układu trawienia, mięśni, serca, zdrowego snu.
Źródła: drożdże, wieprzowina, orzechy, owies, gryka, proso, rośliny strączkowe.
Jest niszczona przez: długie gotowanie, marynowanie, picie kawy podczas jedzenia.
Dzienna stawka: 150 g wieprzowiny.
Witamina B2.
Potrzebna do: odnowy komórek, widzenia, mięśni.
Źródła: mleko, migdały, jajka, grzyby, kasza gryczana, domowy ser, drożdże, mięso.
Niszczy ją: długa ekspozycja na światło.
Dzienna norma: 250 ml mleka.
Witamina B3.
Zależy od niej: trawienie, skóra, układ nerwowy.
Źródła: wątroba, kurczak, wołowina, ryba, płatki zbożowe, orzeszki ziemne, rośliny strączkowe.
Jest niszczona przez: wysokie temperatury.
Dzienna stawka: 150 g wątroby.
Witamina B5.
Zależy od niej: dobra pamięć, nastrój, powrót do zdrowia po chorobie, naczynia krwionośne, serce.
Źródła: mięso, kurczak, żółtko, nabiał, kawior, rośliny strączkowe, orzechy, drożdże, płatki owsiane, kasza gryczana, ryż, brokuły.
Niszczona przez: pomowne zamrażanie.
Dzienna norma: 100 g kurczaka.
Witamina B6.
Potrzebna do: odnowy ciała, budowy naczyń krwionośnych, układu nerwowego.
Źródła: zboża, warzywa, kapusta, banany, orzechy włoskie, otręby pszenne, łosoś, mięso.
Niszczy ją: długa ekspozycja na światło.
Dzienna stawka: 200 g płatków zbożowych.
Witamina B7.
Zależy to niej: wzrost komórek, produkcja kwasów tłuszczowych.
Źródła: orzeszki ziemne, warzywa, żółtko jaja, wątroba.
Jest niszczony przez: długą ekspozycję na światło.
Dzienna stawka: 100 g orzeszków ziemnych.
Witamina B9.
Niezbędna do: odnowy i wzrostu komórek.
Źródła: awokado, buraki, szpinak, wątroba, szparagi, drożdże, brukselka.
Niszczy ją: długa ekspozycja na światło.
Dzienna stawka: 150 g wątroby.
Witamina B12.
To zależy od niej: waga, odporność, pamięć, trawienie.
Źródła: soja, chmiel, szpinak, jarmuż, ostrygi, ryby, mleko, domowy ser, żółtko, mięso.
Niszczy ją: długa ekspozycja na światło i wysokie temperatury.
Dzienna norma: 85 g wołowiny.
Witamina C.
Zależą od niej: skóra, odporność, nastrój, włosy, paznokcie.
Źródła: koperek, cytrusy, dzika róża, rokitnik, czerwone owoce, kalaor, groszek, fasola, rzodkiewka, kiwi, szparagi.
Niszczy ją: gotowanie.
Dzienna stawka: 1 pomarańcza.
Witamina D.
Zależą od niej: kości, krzepnięcie krwi, odporność, wydalanie toksyn, nastrój, serce, naczynia krwionośne, wzrok.
Źródła: ser, masło, żółtko, ryby, owoce morza, ziemniaki, oleje roślinne, wołowina.
Niszczona przez: gotowanie w środowisku alkalicznym.
Dzienna stawka: 100 g sera.
Witamina E.
Zależą od niej: regeneracja organizmu, układ rozrodczy, nastrój, odporność.
Źródła: mięso, olej roślinny, słonecznik, kukurydza, dynia, oliwki, masło, orzechy, produkty mleczne, wątroba.
Niszczy ją: długotrwałe przechowywanie.
Dzienna stawka: 150 g orzechów.
Witamina K.
Zależy to niej: gojenie ran, krzepnięcie krwi, wytwarzanie protrombiny we krwi.
Źródła: szpinak, pokrzywa, dzika róża, kapusta (biała, kalaor, czerwona), marchew, pomidory, truskawki, zielona herbata, jarmuż morski.
Jest zniszczona przez: długą ekspozycję na światło i długie gotowanie.
Dzienna stawka: 200 g szpinaku lub brokułów.