Znajomy pracował jako kucharz przez 30 lat. Nigdy nie uczył mnie gotować, ale raz po raz podrzucał mi kulinarne triki jakie miał sprawdzone w kuchni.
Bardzo podobały mi się te kulinarne sztuczki: proste, ale tak skuteczne! Oto one:
10 sprawdzonych trików kuchennych
1. Cebulę należy namoczyć w zimnej wodzie przez 15 minut przed przygotowaniem sałatek. Traci nadmiar piekącego smaku, choć pozostaje jej wyrazistość!
2. Przed rozpoczęciem parzenia kawy dodaj szczyptę soli, najlepiej morskiej i szczyptę cynamonu. Napój będzie niesamowicie pachnący i z cudowną nutą smakową! Pysznie też jest zrobić kawę z suszoną, sproszkowaną skórką z cytryny lub pomarańczy.
3. Dodaj do sałatek grubo zmieloną sól! Znacznie poprawia to smak potraw. Dodatkowo ta sól jest dużo zdrowsza.
4. Do sałatki dodaj sól na samym końcu, w ostatniej chwili, tuż przed podaniem! Aby potrawa ze świeżych warzyw była smaczniejsza, dodaj szczyptę cukru i soli.
5. Sekret idealnego ciasta jest prosty! Postępuj zgodnie z tą zasadą: aby przygotować ciasto, ilość mąki, jaj, masła i cukru w gramach musi być taka sama. Sprawdzone!
6. Pamiętaj, aby posolić ciasto, nawet to na słodkie ciasta! Odrobina soli w cieście poprawi jego jakość: ciasto dobrze zachowa swój kształt, będzie elastyczne i przyjemne w smaku.
7. Aby ugotować idealną jajecznicę, gotuj ją nie tylko na tłuszczu, ale także w wodzie. Kiedy białko zacznie się ścinać, dodaj trochę wody na patelnię.
Jajecznica nie przypali się od dołu, będzie delikatniejsza w smaku. Staraj się też nie solić jajka, ale tłuszcz, na którym jest smażone!
8. Ocet balsamiczny to nie tylko doskonały dressing do sałatek warzywnych, włoskiego makaronu, ale także znakomita marynata do mięs. Nadaje mu kruchość, aksamitny smak i soczystość.
Spróbuj truskawek posypanych cukrem pudrem i posypanych kilkoma kroplami pachnącego octu – niesamowicie smaczne. Do octu balsamicznego dobrze pasują również inne owoce, nie bój się, warto poeksperymentować!
9. Kotlety mielone będą soczyste i bardzo smaczne, jeśli zamiast namoczonego chleba lub bułki dodasz do farszu bułkę tartą lub zmielisz bułkę.
10. Przed smażeniem wytrzyj kawałki mięsa ręcznikiem papierowym do sucha: chrupiąca, rumiana skórka, a w środku soczystość zapewniona!