Z pewnością znacie smak ziemniaczanych kotlecików, którymi dawniej mamy napełniały brzuchy, gdy mięso było na kartki.
Jednak smak tamtych, zupełnie bezmięsnych kotletów nie może równać się tym pysznościom, które mają mięso, ale bardzo mało, w wersji wegetariańskiej można je zupełnie pominąć.
Soczyste, miękkie ciasto ziemniaczane, w środku soczyste, mięsne nadzienie! Kotlety podbijają serca swoją prostotą i bogatym smakiem! Smażone – ze złotą skórką, pieczone – kruche i lekkie, gotowane – delikatne i pyszne!
Dzieci je kochają!
PRZEPIS:
Składniki:
• Ziemniaki – 12 sztuk
• Mielona wieprzowina i/lub wołowina – 250 gr
• Mielony kurczak – 250 gr
• Mąka kukurydziana – 2 łyżki
• Sól – półtorej łyżeczki
• Mieszanka papryki (ostrej i słodkiej w ulubionych proporcjach) – 3 łyżeczki
• Pieprz czarny – 2 łyżeczki
• Jajko – 1 sztuka
• Marchewki – 1 mała
• Cebula – 1 duża głowa
• Olej słonecznikowy – 50 ml
• Masło – 50 gr
• Kapusta – 150 gr
• Bułka tarta – 50 gr
Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy i tłuczemy.
Dodajemy mąkę, masło, połowę pieprzu, 1,5 łyżeczki papryki i żółtko oddzielone od białka. Białko lekko rozmącamy widelcem i również wlewamy do ziemniaków. A następnie mieszamy ręką.
Mięso przyprawiamy resztą przypraw i mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Wykładamy na nią startą na grubych oczkach marchewkę i posiekaną cebulę. Podsmażamy aż zmiękną i dodajemy mięso.
Wyjmujemy mięso z cebula i marchewką i na tę sama patelnię wykładamy posiekaną kapustę i podduszamy aż zmięknie i przekładamy do naczynia z mięsem i warzywami. Mieszamy wszystko dokładnie.
Ręce zanurzamy w wodzie, żeby nic się do nich nie przyklejało. Rozsypujemy bułkę tartą i nakładamy na nią porcję (czubatą stołową łyżkę) ziemniaków i rozpłaszczamy.
Nakładamy farsz. I zawijamy unosząc nożem.
Obsypujemy jeszcze bułka tartą i formujemy kolejne kotlety.
Następnie smażymy kotlety na patelni z dwóch stron.
Te kotlety nie mają sobie równych. Są pyszne, tanie, z podanych proporcji wychodzi ich tyle, że rodzina może jeść je przez trzy dni. A całe przygotowanie nie licząc gotowania ziemniaków zajmuje około 25 minut.
Twoja rodzina je pokocha!