Przepis na najlepsze kotlety bez mięsa. Tanie, proste i pyszne

Moim zdaniem to najsmaczniejsze kotlety bez mięsa!

Idealne połączenie składników! Skład jest prosty, przygotowanie szybkie, a efekt znakomity!

Nie unikam mięsa, ale te kotlety zawsze jem z przyjemnością! A wegetarianie i ci, którzy poszczą, z pewnością także je pokochają!

Przepis na najlepsze kotlety bez mięsa

Składniki:

  • Płatki owsiane – 100 g
  • Kapusta – 400 g
  • Pieczarki lub grzyby leśne (surowe lub mrożone)- 400 g
  • Cebula – 1 szt
  • Czosnek – 1 ząbek
  • Sól – 1 łyżeczka
  • Słodka papryka mielona – 1 łyżeczka
  • Czarny pieprz – do smaku
  • Olej
  • Bułka tarta

Przygotowanie:

1. Płatki owsiane zalewamy wrzącą wodą i pozostawiamy do zaparzenia na 10 minut.

2. Na patelni z olejem podsmażamy posiekaną cebulę, następnie dodajemy do niej poszatkowaną kapustę.

Gotową masę należy schłodzić do temperatury pokojowej.

3. Drobno siekamy grzyby i smażymy je, aż płyn odparuje. Na sam koniec dodajemy trochę soli i pieprzu.

4. Teraz łączymy w naczyniu kapustę, pieczarki, płatki owsiane, starty czosnek, słodką paprykę, sól i mielony czarny pieprz. Wyrabiamy masę, aż będzie całkowicie jednorodna.

5. Następnie mokrymi dłońmi formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej z obu stron.

6. Smażymy kotlety na oleju na złoty kolor na średnim ogniu przez 5 minut po jednej stronie.

Po przewróceniu smażymy 2 minuty, następnie przykrywamy pokrywką i smażymy przez kolejne 3 minuty. Dzięki tej metodzie smażenia kotlety będą dobrze ugotowane.

Kotlety wychodzą rumiane i bardzo apetyczne! Można je podać ze świeżymi warzywami, ryżem, kaszą, ziemniakami i ewentualnie jakimś sosem!

Kapusta i grzyby bardzo dobrze do siebie pasują! Kotlety naprawdę wychodzą bardzo smaczne!

To najlepsze kotlety bez mięsa!

Źródło i Miniatura wpisu: zhyttia.com.ua

Jak leczyć krzewy porzeczek na wiosnę z roztoczy i dlaczego to takie ważne

Naturalny nawóz do ogórków: wsyp go do dołka przed sadzeniem