To ciasto po prostu rozpływa się w ustach pozwalając rozkoszować się swoim smakiem. Spód jest kakaowy, a na górze twaróg delikatny jak chmurka. To połączenie sprawia, że znika błyskawicznie.
Na szczęście zrobienie tego ciasta jest bardzo proste i można je robić do znudzenia. Można o nim powiedzieć, że należy do ciast o trzech najważniejszych zaletach: proste, smaczne i zawsze się udaje!
Potrzebujesz:
300 g mąki
150 g cukru pudru
250 g masła
1 proszek do pieczenia
1 żółtko
4 łyżki kakao
700 g twarogu
150 g cukru pudru
1 cukier waniliowy
3 żółtka
4 białka
Wykonanie:
- Połącz ze sobą mąkę, cukier, masło, proszek do pieczenia, 3 żółtka i kakao. Wyrób gładkie ciasto i podziel na pół. Każdą część owiń w folię i schłodź w lodówce około 30 minut.
- W międzyczasie pokrusz twaróg , dodaj 150 g cukru pudru, żółtko i cukier waniliowy. Jeśli lubisz cytrynowy aromat możesz dodać odrobinę startej skórki cytryny.
- Ubij białka i połącz z masą twarogową delikatnie mieszając.
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
- Wyjmij połowę ciasta z lodówki, odwiń z folii i rozwałkuj. Przełóż na blachę i rozciągnij aby pokryło całą powierzchnię. Możesz też odrywać po kawałku, rozpłaszczyć i układać jeden obok drugiego, zakrywając cały spód blachy.
- Na tę warstwę wyłóż całą masę białek z twarogiem
- Na koniec trzecia warstwa, która będzie składać się z ciasta. Tę jednak zetrzyj na tarce o grubych oczkach aby rozłożyła się równomiernie i lekko.
- Piecz w 180 stopniach około 30 minut.
- Wystudź i delektuj się smakiem. Pycha!
Nie zapomnij zapisać przepisu i wypróbować!