w

Jedz kacze jaja! Wspomagają tarczycę, wzmacniają odporność i układ nerwowy, poprawiają wzrok

Jaja kacze zajmują ważne miejsce wśród najbardziej pożywnych w diecie.

Jeśli zjesz jajo kacze, zyskasz mnóstwo mikro- i makroelementów, witamin i przeciwutleniaczy.

Imponująca zawartość składników odżywczych

Wartość odżywcza jaj kaczych jest większa niż jaj kaczych, ponieważ są one większe. Średnie jajo kacze waży około 70 gramów, a duże jajo kurze około 50 gramów.

Porównanie wartości odżywczych jaj kaczych i jaj kurzych

Oto krótkie porównanie składników odżywczych w półtora jaja kaczego i dwóch jaj kurzych:

  • Kalorie: 185 / 148
  • Białko: 13 g / 12 g
  • Tłuszcz: 14 g / 10 g
  • Cholesterol: 295 mg / 141 mg
  • Węglowodany: 1 g / 1 g
  • Witamina B12: 5.4 mcg / 0,6 mcg
  • Selen : 27 mcg / 22,5 mcg
  • Żelazo: 3.85 mg / 3,7 mg
  • Witamina D: 31 IU / 13 IU ZDS

JAKIE KORZYŚCI MAJĄ JAJA KACZE?

Jaja kacze zawierają najwyższej jakości białko. Dostarcza wszystkich niezbędnych aminokwasów potrzebnych organizmowi do budowy białek. Białka jaj są doskonałym źródłem metioniny i treoniny.

Choroby oczu

Jajo kacze zawiera składniki odżywcze korzystne dla oczu i ostrości wzroku, takie jak witamina A, retinol i karotenoidy.

Żółto-pomarańczową barwę żółtka nadają pigmenty z grupy karotenoidów. Karoten, kryptoksantyna, zeaksantyna i luteina to główne karotenoidy występujące w żółtku.

Te przeciwutleniacze chronią komórki organizmu i DNA przed chorobami przewlekłymi i starzeniem.

Zmniejszają ryzyko zaćmy, zwyrodnienia plamki żółtej, chorób serca i niektórych nowotworów.

Mózg i układ nerwowy.

Lecytyna i cholina zawarte w żółtku wspomagają zdrowie błon komórkowych i układu nerwowego. Cholina poprawia pracę mózgu. Jest ważna dla prawidłowego rozwoju mózgu dziecka.

Infekcje

Białka jaj są również bogate w białka i związki o właściwościach antybakteryjnych. Może nas chronić przed infekcjami bakteryjnymi, wirusowymi czy grzybiczymi.

Choroby serca

Chociaż jaja kacze są bogate w cholesterol, badania nie wykazały związku między ich spożyciem, a ryzykiem chorób serca u zdrowych ludzi.

Żółtko zwiększa poziom cholesterolu LDL i HDL.

Jeśli cierpisz na cukrzycę lub chorobę układu krążenia, jedz jaja racjonalnie.

Tarczyca, układ odpornościowy.

Jaja kacze zawierają związki, które wspomagają tarczycę i układ odpornościowy, takie jak selen.

Anemia, choroby kości

Kacze jajo pokrywa niemal całą wymaganą ilość witaminy B12 w ciągu dnia. Witamina ta jest niezbędna do tworzenia czerwonych krwinek, syntezy DNA i prawidłowego funkcjonowania nerwów. Ich spożycie pomaga zwiększyć energię organizmu dzięki żelazu, potasowi, cynkowi, wapniu i fosforowi. Wskazane są przy anemii, reumatoidalnym zapaleniu stawów, chorobie zwyrodnieniowej stawów, dystrofii mięśniowej.

Jaja kacze wzmacniają układ nerwowy. Pomagają regulować hormony.

Przepisy z jajami kaczymi

Jaja kacze wytwarzają więcej piany niż jaja kurze. Ze względu na puszystą konsystencję nadają się do deserów, takich jak ciasta, tarty, ciasta, kremy, ale także do omletów, zup czy sosów.

Omlet z kaczych jaj i cukinii – przepis

Składniki:

• 5 jaj kaczych
• 2 średnie dynie
• 1 cebula
• 50 g startego sera
• 2 łyżki oliwy
• sól, pieprz, suszony tymianek

Sposób przygotowania

Cukinię zetrzyj na tarce i posyp solą. Wymieszaj i odstaw na kilka minut, aby puściły sok. Na oleju podsmaż posiekaną cebulę przez 2-3 minuty. Odciśnij cukinie i włóż na patelnię. Mieszaj i duś przez 2 minuty. Jajka wbij do miski i dobrze je ubij. Dodaj starty żółty ser, sól i przyprawy.

Wlej jajka na patelnię do warzyw. Rozprowadź równomiernie. Pozostaw omlet do zarumienienia, a następnie możesz go odwróć.

Sałatka z ziemniaków, sałat i kaczych jaj – przepis

Składniki

• 1 zielona sałata
• 250 g młodego szpinaku
• 4 kacze jaja
• 4 gotowane ziemniaki
• 1 pęczek koperku
• 2 łyżki octu
• 3 łyżki oliwy
• sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Ugotuj kacze jaja przez 7 minut. Ziemniaki gotuj w skórkach do czasu, aż widelec z łatwością w nie wniknie. Obierz je i pokrój na kawałki. Umieść w dużej misce. Dodaj sałatę, szpinak i drobno posiekany koperek. Oliwę wymieszaj oddzielnie z octem, solą i przyprawami. Powstały sos wlej do sałatki i delikatnie wymieszaj, aby nie zmiażdżyć jajek i ziemniaków.

Środki ostrożności

Niestety, niektóre dzieci mogą być uczulone na białko jaja. Alergia objawia się niestrawnością, wymiotami, biegunką lub swędzeniem skóry.

Źródła artykułów

1. Monahia Ecaterina Vicleanu, Korzyści z jaj kaczych dla organizmu ludzkiego, Ziarul Lumina: https://ziarullumina.ro/societate/sanatate/beneficiile-oualor-de-rata-pentru-organismul-uman-154543.html
2. Anne Danahy, Miho Hatanaka, Kacze jaja: odzywianie, korzyści i skutki uboczne, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/duck-eggsbenefits Kacze jaja: odzywianie, korzyści i skutki uboczne
3. Rolnictwo. Chemia żywności. 1975, 23, 5, 994-996, Jaja kacze jako źródło metioniny i treoniny: https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf60201a002-,
Miniatura wpisu: freepik.com