Jak używać dressingu chlebowego do ogórków

Ogórki to żarłoczne warzywa, które w fazie intensywnego wzrostu potrzebują bogatych w składniki odżywcze nawozów.

W tym celu zakłady chemiczne produkują specjalne nawozy. Ale doświadczeni ogrodnicy ich nie potrzebują. Maja bowiem swoje sprawdzone tradycyjne sposoby dokarmiania ogórków.

Dressing chlebowy to łatwy w przygotowaniu i użyciu nawóz. Ogórki z wdzięcznością przyjmują od niego to czego potrzebują i odwdzięczają się hodowcom dobrymi zbiorami.

Charakterystyka nawozu

Chleb jest doskonałym źródłem składników odżywczych dla sadzonek ogórka. Do jego przygotowania stosuje się drożdże, które dostarczają dodatkowe pierwiastki śladowe do rośliny.

Drożdże

Drożdże zawierają:

• Substancje stymulujące wzrost
• Żelazo organiczne
• Minerały
• Mikroskładniki odżywcze

Hodowcy warzyw cenią drożdże jako nawóz, ponieważ emitują dwutlenek węgla. Przy wystarczającej ilości tego gazu owocowanie ogórków rośnie średnio o 20%, a zawartość azotanów w owocach maleje.

Korzyści

Używanie nawozu z chleba pomaga osiągnąć:

• Szybki rozwój rośliny.
• Doskonały smak owoców.
• Dobrze rozbudowany system korzeniowy.

Zastosowanie takiego nawozu jest bezpieczniejsze niż bezpośrednie stosowanie drożdży.

Mikroelementy

Zawiera fosfor, potas, azot. Z tego powodu karmienie ogórków chlebem zwiększa odporność rośliny na choroby, częste zmiany temperatury.

Obecność manganu, sodu i innych minerałów w chlebie pomaga ogórkom wyhodować system korzeniowy i zieloną masę. Kwitnienie i wiązanie owoców jest bardziej intensywne.

Przepisy na napary chlebowe

Karmienie ogórków chlebem jest znacznie bezpieczniejsze i bardziej przyjazne dla środowiska niż stosowanie gotowych nawozów ze specjalistycznych sklepów. Hodowcy sami wybierają składniki takich nawozów.

Klasyczny przepis

Aby przygotować nawóz dla młodych ogórków z chlebem, musisz wziąć czerstwy chleb i wodę. Chleb może być albo żytni, albo pszenny. Podobny zakwas jest przygotowywany według różnych przepisów. Różnią się tylko proporcjami składników:

Chleb powinien wynosić 2/3 całkowitej pojemności.

Umieść zebrany chleb w zwykłym wiadrze. Teraz musisz wlać wodę. Ciecz powinna pokryć chleb, który będzie unosić się na powierzchni. Spowoduje to zakwaszenie infuzji. Taki nawóz nie będzie odpowiedni do użycia. Aby tego uniknąć, zaleca się umieszczenie ucisku na górze.

Następnie pozostaw wiadro z namoczonym chlebem w ciepłym miejscu na siedem do dziewięciu dni.
Następnie domowy opatrunek z chleba jest gotowy.

Nawóz ze świeżego chleba

Opatrunek na ogórki można również przygotować ze świeżego chleba. Przygotowanie takiego nawozu zajmie jedną noc. Rozdrobnij świeży chleb rękami, zalej go wodą. Pozostaw przygotowaną mieszaninę w cieple, w razie potrzeby dodatkowo owiń pojemnik kocem. Rano zaleca się dodanie do wiadra dziesięciu mililitrów jodu. Powstałą mieszaninę rozcieńcz wodą. Do 10 litrów wody dodaj 1 litr mieszanki. W tej formie nawóz do ogórków jest gotowy do użycia na grządkach ogórków.

Zasady stosowania

Gotowy nawóz z chleba powinien być przefiltrowany filtrowany, tak żeby z wysuszonej pozostałości nie powstała na glebie skorupa. Rozcieńczyć powstały wlew ciepłą wodą w stosunku 1 do 3. Powstałym płynem można podlać ogórkami. Zużycie nawozu wynosi od 1 szklanki do 0,5 l na każdy krzak ogórka. Taki dressing jest zalecany co 5-8 dni.

Przed nałożeniem nawozu z chleba na grządki ogórkowe rośliny należy podlać. Dzień po karmieniu glebę w grządkach trzeba poluzować w celu uniknięcia szybkiego uwolnienia się dwutlenku węgla.

Krzewy ogórkowe są bardzo wdzięczne za karmienie chlebem. Dlatego ogrodnicy powinni karmić krzaki ogórków, aż pojawią się owoce.

Optymalny czas

Ponieważ głównym składnikiem chleba są drożdże, dobrze jest zacząć stosowanie nawozu na jego bazie do ogórków na wiosnę. Temperatura powietrza i gleby rośnie, a efekt nawożenia będzie bardziej zauważalny. Pierwsze karmienie zaleca się przeprowadzić 10-14 dni po pojawieniu się pierwszych pędów. Dalsze nawożenie należy powtórzyć nie wcześniej niż po 7-10 dniach.

W oparciu o glebę i stan ogórków, każdy ogrodnik sam musi ocenić jak długo karmić ogórki naparem z chleba. W większości przypadków proces ten można przeprowadzać do końca owocowania krzewów ogórka.

Najbardziej odpowiednim czasem na nawożenie chlebem ogórków jest wieczór. Następnie przez noc rośliny wchłoną wszystkie składniki odżywcze. Ogrodnicy zalecają karmienie roślin w pochmurne dni.

Napar chleba przeciwko chwastom

Nawóz do ogórków z chleba skutecznie kontroluje chwasty. Aby oczyścić z nich grządki ogórków, musisz rozpylić napar chlebowy na obszarze przyszłego sadzenia na miesiąc przed nadejściem mrozu. Następnie przykryj agrowłókniną. Schronienie powinno być szczelne i odporne na wiatr.

Tak prosta technika przyczynia się do obfitego wzrostu chwastów, które zaczną się kiełkować natychmiast po użyciu nawozu. A pierwsze mrozy zabiją chwasty. Zaś wiosną na grządkach ogórków nie będzie już nadmiaru chwastów.

Tak więc nawożenie ogórków razowym, żytnim lub białym chlebem jest proste i wszechstronnie przydatne. Ogórki otrzymują wszystkie niezbędne składniki odżywcze i pierwiastki. Dzięki takim zabiegom plantatorzy warzyw nie ryzykują uszkodzenia roślin.

Nawóz z resztek chlebowych wzmacnia odporność upraw ogrodowych i jest kluczem do silnego systemu korzeniowego, wydajność zaś przekroczy oczekiwania ogrodników.

Źródło: САД И ОГОРОД/youtube, burea-uinsurance.com, Miniatura wpisu: freepik.com / САД И ОГОРОД/youtube

Jak zapobiegać i leczyć zgniliznę pomidorów i papryki

8 ziół, które dodają energii i zwiększają koncentrację