Wątróbka to przysmak nie tylko apetyczny, ale i bardzo zdrowy.
Wątroba jest pełna wartości odżywczych, witamin i minerałów, w tym nieocenionym źródłem cynku i żelaza.
Dodatkowo ma mało kalorii i wysoką przyswajalność, a przy tym jest bardzo tania.
Jeśli nie lubisz wątróbki i nie jesteś w stanie jej zjeść to wiele tracisz, ale jeśli tylko za nia nie przepadasz to powinieneś spróbować jej w tej wersji, a gwarantuję, że się do niej przekonasz.
Potrzebne składniki:
• 1 jajko
• 600 g wątróbki wołowej
• czosnek – 3 ząbki
• cukier w ilości 1 łyżeczki
• sól w ilości 1 łyżeczki
• soda w ilości 1,5 łyżeczki
• cebula w ilości 1 sztuki
• mąka kukurydziana do panierowania
• olej do smażenia
Sposób przygotowania
1. Wątróbkę umyj, osusz i pokrój na większe kawałki.
2. Przygotuj marynatę. W tym celu wymieszaj jajo, sól, cukier, czosnek przeciśnięty przez praskę.
3. Włóż kawałki wątróbki do marynaty i zostaw na około 2 godziny w lodówce
4. Posiekaj cebulkę i podduś ją na oleju
5. Wyjmij wątróbkę z marynaty, obtocz w mące i smaż na rozgrzanym oleju około 3 minut z każdej strony.
6. Pod koniec smażenia przełóż na wątróbkę cebulkę, zmniejsz ogień, podlej wodą, przykryj pokrywką i duś jeszcze około 5 minut.
W ten sposób przyrządzona wątróbka jest miękka, soczysta, ma chrupiąca skórkę a w środku mięso rozpływa się w ustach. Pachnie tak, że nie sposób się jej oprzeć.
Wypróbuj koniecznie i jedz na zdrowie!
Są także amatorzy wersji bez cebulki. Jeśli z jakiś powodów nie możesz lub nie lubisz duszonej cebulki możesz z niej zrezygnować.
Postępuj dokładnie tak samo, z tą różnicą, że krój mięso na większe kawałki i rozbij lekko tłuczkiem.
Wtedy samo smażenie wystarczy. Taka również jest niebywale pyszna i chrupiąca. Jednak z mojego doświadczenia wynika, że amatorów wersji z cebulą jest więcej.