w

Jak przyrządzić pyszną i miękką wątróbkę. Oto sekret

Wątróbka to przysmak nie tylko apetyczny, ale i bardzo zdrowy.

Wątroba jest pełna wartości odżywczych, witamin i minerałów, w tym nieocenionym źródłem cynku i żelaza.

Dodatkowo ma mało kalorii i wysoką przyswajalność, a przy tym jest bardzo tania.

Jeśli nie lubisz wątróbki i nie jesteś w stanie jej zjeść to wiele tracisz, ale jeśli tylko za nia nie przepadasz to powinieneś spróbować jej w tej wersji, a gwarantuję, że się do niej przekonasz.

Potrzebne składniki:

• 1 jajko

• 600 g wątróbki wołowej

• czosnek – 3 ząbki

• cukier w ilości 1 łyżeczki

• sól w ilości 1 łyżeczki

• soda w ilości 1,5 łyżeczki

• cebula w ilości 1 sztuki

• mąka kukurydziana do panierowania

• olej do smażenia

Sposób przygotowania

1. Wątróbkę umyj, osusz i pokrój na większe kawałki.

2. Przygotuj marynatę. W tym celu wymieszaj jajo, sól, cukier, czosnek przeciśnięty przez praskę.

3. Włóż kawałki wątróbki do marynaty i zostaw na około 2 godziny w lodówce

4. Posiekaj cebulkę i podduś ją na oleju

5. Wyjmij wątróbkę z marynaty, obtocz w mące i smaż na rozgrzanym oleju około 3 minut z każdej strony.

6. Pod koniec smażenia przełóż na wątróbkę cebulkę, zmniejsz ogień, podlej wodą, przykryj pokrywką i duś jeszcze około 5 minut.

W ten sposób przyrządzona wątróbka jest miękka, soczysta, ma chrupiąca skórkę a w środku mięso rozpływa się w ustach. Pachnie tak, że nie sposób się jej oprzeć.

Wypróbuj koniecznie i jedz na zdrowie!

Są także amatorzy wersji bez cebulki. Jeśli z jakiś powodów nie możesz lub nie lubisz duszonej cebulki możesz z niej zrezygnować.

Postępuj dokładnie tak samo, z tą różnicą, że krój mięso na większe kawałki i rozbij lekko tłuczkiem.

Wtedy samo smażenie wystarczy. Taka również jest niebywale pyszna i chrupiąca. Jednak z mojego doświadczenia wynika, że amatorów wersji z cebulą jest więcej.

Smacznego!

Źródło i fotografie: Просто и вкусно!/you tube, Anna Gryba. Кулинарный канал/ you tube, Miniatura wpisu: Anna Gryba. Кулинарный канал/ you tube