Pyszny deser „jagodowa rozkosz” z mrożonych jagód i sera. Wszystkie produkty są proste i dają niesamowite doznania smakowe, a przyrządza się je bardzo prosto w kilka minut.
Za każdym razem możesz użyć innych owoców jagodowych i uzyskać nowy smak. I dziś właśnie zaprezentujemy go w wersji z czarną porzeczką. W każdej wersji wykonujemy go tak samo. W przypadku mniej kwaśnych owoców, można użyć nieco mniej cukru.
Przepis na „jagodową rozkosz”:
(W naszym wypadku porzeczkową)
Potrzebujemy:
Do bazy:
• ciasteczka kakaowe herbatniki- 200g
• masło – 90g
Do masy owocowej:
• czarna porzeczka – 300g
• cukier – 50 g
• woda – 50 ml
• żelatyna -10g
• woda – 30ml
Do masy serowej:
• serek 5%-9% – 400g
• śmietana 20% – 30% – 150g
• cukier – 50g
• cukier waniliowy – 1 opakowanie
• żelatyna – 15g
• woda – 50ml
Przepis krok po kroku:
1. Baza
Przygotuj bazę, zmiel w blenderze 200 g ciasteczek. Rozpuść 90 g masła, wlej do ciastek i ponownie wymieszaj blenderem.
Weź formę o średnicy 18 cm, krawędzie wykłada się folią. Wykładamy do formy bazę z ciastek.
2. Przygotuj masę owocową
Rozpuść 10 gram żelatyny zgodnie z instrukcją, zalej 50 ml gorącej wody, dodaj żelatynę i wymieszaj.
Wlej 50 ml wody na patelnię, wrzuć 50 g cukru. Gdy cukier się rozpuści, włóż 300 gramów mrożonych jagód, gotuj przez 3 minuty i zdejmij z ognia. Ubij blenderem na gładką masę, wlej żelatynę, wymieszaj i odstaw.
3. Przygotuj masę serową
Do miski włóż ser 400 gram o zawartości tłuszczu 5%, dodaj 50 gram cukru, dodać cukier waniliowy, lub naturalną wanilię.
Dodaj śmietanę i ubij blenderem na gładką masę, teraz wlej żelatynę, wymieszaj i na chwilę odstaw.
4. Wykładamy
Wszystko przygotowane, zacznij wykładać. Nałóż masę serową na łyżkę do sosu i wyłóż w jednym miejscu na spód z ciastek, nie rozprowadzaj jej. Następnie masę jagodową, „pacnij obok” i tak naprzemiennie obok siebie a potem na wierzch, aż masy się skończą.
Teraz weź szpikulec i wymieszaj masy, szybkimi okrężnymi ruchami. Odstaw deser do stwardnienia. Następnie wyjmij z formy, pokrój i podawaj.
Bardzo smaczny deser, polecamy.