Dziś przedstawiamy Wam szybki i prosty przepis na ciasteczka obsypane cukrem według przepisu włoskiego cukiernika. Nie są skomplikowane, robi się je dostępnych składników.
Zrobienie ich wymaga mniej czasu niż pójście po ciastka do sklepu. W rekordowym czasie masz smaczne, delikatne i aromatyczne kruche ciasteczka. Rozkoszuj się domowymi ciasteczkami, które rozpływają się w ustach przy popołudniowej herbatce.
Przepis na domowe włoskie ciasteczka z cukrem
Do gotowania potrzebne będą następujące składniki:
Składniki:
– 250 g przesianej mąki
– 100 g masła w temperaturze pokojowej
– 100 g cukru
– 4 łyżki gorącej wody
– 3 łyżeczki cynamonu
– 1 szczypta soli
– 10 g proszku do pieczenia
Przygotowanie:
1. Wyjmij masło z lodówki wcześniej aż zmięknie w temperaturze pokojowej, wymieszaj z ciepłą wodą do uzyskania gładkiej konsystencji.
2. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia w osobnej misce, przesiej do masła z wodą. Zagnieć ciasto. Otrzymasz miękkie, nieklejące się ciasto. Z gotowego ciasta uformuj kulkę. Przykryj ciasto ręcznikiem i odstaw na 15 minut.
4. Podziel na wąskie paski o długości około 7-9 cm.
5. Każdy pasek uformuj w okrąg. Dobrze przyklej krawędzie. Połóż w talerzu z mieszanką cukru i cynamonu (lub samego cukru jeśli wolisz bez cynamonu)
6. Ułóż ciastka na wyłożonej papierem blasze do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 15 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika.
7. Ułóż pyszne ciastka na talerzu i rozkoszuj się największą przyjemnością do filiżanki herbaty lub kawy.