Włoskie domowe ciasteczka z cukrem! Szybkie idealne do popołudniowej herbaty

Dziś przedstawiamy Wam szybki i prosty przepis na ciasteczka obsypane cukrem według przepisu włoskiego cukiernika. Nie są skomplikowane, robi się je dostępnych składników.

Zrobienie ich wymaga mniej czasu niż pójście po ciastka do sklepu. W rekordowym czasie masz smaczne, delikatne i aromatyczne kruche ciasteczka. Rozkoszuj się domowymi ciasteczkami, które rozpływają się w ustach przy popołudniowej herbatce.

Przepis na domowe włoskie ciasteczka z cukrem

Do gotowania potrzebne będą następujące składniki:

Składniki:

– 250 g przesianej mąki

– 100 g masła w temperaturze pokojowej

– 100 g cukru

– 4 łyżki gorącej wody

– 3 łyżeczki cynamonu

– 1 szczypta soli

– 10 g proszku do pieczenia

Przygotowanie:

1. Wyjmij masło z lodówki wcześniej aż zmięknie w temperaturze pokojowej, wymieszaj z ciepłą wodą do uzyskania gładkiej konsystencji.

2. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia w osobnej misce, przesiej do masła z wodą. Zagnieć ciasto. Otrzymasz miękkie, nieklejące się ciasto. Z gotowego ciasta uformuj kulkę. Przykryj ciasto ręcznikiem i odstaw na 15 minut.

4. Podziel na wąskie paski o długości około 7-9 cm.

5. Każdy pasek uformuj w okrąg. Dobrze przyklej krawędzie. Połóż w talerzu z mieszanką cukru i cynamonu (lub samego cukru jeśli wolisz bez cynamonu)

6. Ułóż ciastka na wyłożonej papierem blasze do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 15 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika.

7. Ułóż pyszne ciastka na talerzu i rozkoszuj się największą przyjemnością do filiżanki herbaty lub kawy.

Źródło: bucatarul.eu, Miniatura wpisu: cooku.ru

Z mrożonych jagód robię „jagodową rozkosz”, zmieniam owoce i za każdym razem mam inny smak

Lekarz rodzinny: „Przestań szkodzić swoim nerkom! Żeby nie chorowały, przestań…