Jabłkowy przysmak to ciasto, które rozpływa się w ustach. Prosty i szybki przepis

Dziś chcę się podzielić moim ulubionym przepisem na szarlotkę, choć w tym przypadku wręcz przeciwnie – to jabłka z ciastem, a nie ciasto z jabłkami. A wszystko dlatego, że będzie ich dużo, naprawdę.

To ciasto jest również nazywane „Warszawą”. Okazuje się bosko smaczne, delikatne i soczyste. Przygotowanie go to po prostu przyjemność, ponieważ jest bardzo łatwe i szybkie. Ciasto robię w każdy weekend i bardzo polecam. Pieczenie przy filiżance kawy lub herbaty da morze przyjemności i poprawia humor.

Szarlotka – przepis

Produkty na średnicę formy 22 centymetry:

• Kasza manna – 160 g;
• Cukier waniliowy – 10 g;
• Mąka – 130 g;
• Cukier – 190 g;
• Masło w stanie zamrożonym – 100 g;
• Proszek do pieczenia – 10 g;
• Sól – jedna szczypta;
• Jabłka słodko-kwaśne – 1 kg.

Przygotowanie krok po kroku:

1. W misce wymieszaj mąkę, dwa rodzaje cukru, kaszę mannę, szczyptę soli i wymieszaj. Podziel tę mieszankę na 4 porcje.

2. Następnie umyj jabłka – odetnij rdzeń i oderwij ogonki.

3. Zetrzyj na grubych oczkach. Nie polewaj sokiem z cytryny, ponieważ przyciemnione owoce nadadza kolor karmelu warstwom wypieku. Jabłka dzielę na trzy porcje.

4. Teraz przygotowuję formę: dno wyłóż papierem do pieczenia i zamocuj go po bokach smarując olejem roślinnym.

5. Wyłóż jedną porcję ciasta, równomiernie rozprowadzając na dnie formy.

6. Drugą warstwę jabłek, też rozprowadź równomiernie.

7. Drugą porcję ciasta wyłóż na jabłka i rozprowadź tak wszystkie pozostałe warstwy.

8. Na wierzch zetrzyj warstwę masła na tarce o grubych oczkach. Posyp równomiernie.

9. Następnie posyp masło cukrem, aby skórka była smaczniejsza.

10. Wstaw do nagrzanego do 180 ° piekarnika na około 45 minut, piecz do rumianej skórki.

11. Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia (40-50 minut), a następnie wyjmij z foremki. Ciasto jest bardzo delikatne, więc pod wpływem ciepła może pęknąć.

12. Ciasto można podawać zarówno na ciepło, jak i całkowicie schłodzone.

Smacznego!

Jeśli sodobał Ci się przepis na tą pyszną szarlotkę, udostępnij znajomym!

Źródło i Fotografie: otozh.com.ua

Dlaczego bolą cię plecy w nocy? Może popełniasz ten częsty błąd

5 rzeczy, których nie powinieneś robić zaraz po jedzeniu