Kochamy maliny jeść i uprawiamy je w swoich ogrodach by cieszyć się ich smakiem i prozdrowotnymi właściwościami.
Ale czy wiesz, że owoce to nie wszystko co może nam zaoferować krzak maliny?
Zapominamy często o jednym ważnym fakcie, że krzaki malin oferują nam dobroczynne właściwości w postaci liści. Mają one porównywalne zalety co owoce.
Owoce malin stanowią cenny składnik diety, bogaty w substancje bioaktywne i minerały. Mają wysoką zawartość witamin (C, A, E, B1, B2, B3, B6 i K), kwasów organicznych (cytrynowy, jabłkowy), kwasów fenolowych (pochodnych kwasy cynamonowy i benzoesowy), polifenole, cyjanidyny, związki aromatyczne, pektyny, minerały, cukry, błonnik pokarmowy.
Ponadto wykazują właściwości prozdrowotne poprzez działanie przeciwnowotworowe, przeciwmiażdżycowe, przeciwzapalne, przeciwcukrzycowe, przeciwalergiczne, a także redukujące masę ciała.
Z tego powodu surowe maliny oraz ich przetwory spożywcze są wysoko cenione przez dietetyków i zielarzy. Jednak świeże owoce dostępne są sezonowo, a wytworzone z nich produkty spożywcze i ziołowe tracą wiele cennych składników, które decydują o ich prozdrowotnych właściwościach podczas przetwarzania.
Dlatego alternatywnie te bioaktywne substancje można otrzymać z innych organów tych roślin, takich jak młode pędy, pąki liściowe lub liście, które są dostępne przez cały sezon wegetacyjny.
Korzyści herbaty z liści malin
Herbata z liści malin nie zawiera kofeiny ani jej analogów, ale ma wiele korzystnych właściwości. Dzięki swoim właściwościom napotnym i przeciwgorączkowym pomaga przy przeziębieniach. Ponadto pomaga w problemach trawiennych, normalizuje sen i łagodzi stres.
Latem gotowane liście maliny mają szczególnie intensywny aromat, który słabnie zimą. Aby maksymalnie zachować aromat, liście można zakonserwować. Proces jest dość prosty, choć zajmuje kilka dni. Ale naprawdę warto!
Jak zrobić herbatę z liści malin
Do herbaty wybieramy liście młode górne. Wypełniamy nimi 3 litrowy słoik. Otwarty pojemnik umieszczamy w ciepłym miejscu lub na słońcu na 24 godziny.
Następnie przekładamy liście do plastikowej torby i wkładamy do zamrażarki na kolejne 24 godziny.
Na koniec układamy zamrożone liście równomiernie na arkuszu z gazy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 60 stopni na 3 godziny. Ewentualnie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na kilka dni na słońcu do wysuszenia.
Suche liście przechowujemy w papierowej torebce, puszce lub innym pojemniku. Liście zalewamy wodą o temperaturze 70-75 stopni. Po zagotowaniu odczekujemy 8-9 minut zanim zalejemy herbatę. Herbatę ze świeżych liści zalewamy wrzątkiem. Przed użyciem rozrywamy je lub zwijamy na desce i kroimy, w ten sposób lepiej wydobywa się z nich dobroczynne właściwości.
W taki sam sposób możemy używać liści aronii, czarnych porzeczek, jeżyn, a nawet truskawek czy poziomek.