Dlaczego ogórki są gorzkie i jak je uprawiać by były smaczne i chrupiące

Kochamy ogórki ich świeży zapach, delikatny smak i kruchą, a jednocześnie soczystą konsystencję. Siejemy, przesadzamy, dbamy o nie, a na koniec okazuje się, że są gorzkie i nie nadają się do jedzenia…

Na początku warto wspomnieć, że gorycz ogórków jest dziedziczna. Oznacza to, że jeśli ogórek, z którego zebrano nasiona, miał nieprzyjemny gorzki smak, to wyrosłe z niego warzywa z dużym prawdopodobieństwem również będą gorzkie.

Z tego powodu, zanim zostawisz w ogrodzie żółte ogórki na nasiona, musisz spróbować liścia z ich krzaka. Jeśli nie jest gorzki, to owoce z niego będą zawierały dużej ilości kukurbitacyny, odpowiedzialnej za gorzki smak.

Dlaczego ogórki są gorzkie i jak temu zapobiec

Na aktywność tych związków wpływ mają stresowe warunki takie jak susza, zbyt wysoka temperatura oraz bardzo duże różnice temperatur między dniem a nocą. Dlatego też ogórki szklarniowe, których uprawa zapewnia bardziej stabilne warunki, nie stają się gorzkie.

Najczęstszą przyczyną goryczy w ogórkach gruntowych jest brak wilgoci w glebie. Gorycz kumuluje się w owocach szczególnie, gdy na dworze jest bardzo gorąco i długo nie pada deszcz. W okresach suszy ogórki muszą być obficie podlewane. Nie zaszkodzi wyściółkowanie grządek suchą trawą, słomą lub trocinami by dłużej utrzymywały wilgoć w glebie.

Wraz z nadejściem letnich upałów warto kupić siatkę zacieniającą i przykryć nią grządkę z ogórkami, aby ochronić je przed nadmierną ekspozycją na promienie słoneczne i wysuszanie.

Wystarczy wbić kołki i naciągnąć siatkę. Najlepiej użyć wysokich kołków, wówczas nie trzeba co wieczór zdejmować siatki, aby podlewać rośliny czy zbierać plony.

Karmienie popiołem ogórków także w pewnym stopniu zapewnia im ochronę przed aktywizowaniem kukurbitacyn.

Kukurbitacyny mimo, że zapewniają gorzki smak, pełnią ważną funkcję ochronną dla rośliny. Nie są także toksyczne ani szkodliwe dla ludzi, a wręcz przeciwnie. Badania wykazały, że mają szereg właściwości leczniczych.

Wykazują działanie:

  • przeciwnowotworowe
  • poprawiające trawienie
  • przeciwgrzybicze, przeciwzapalne i przeciwpasożytnicze
  • hamują rozrost prostaty oraz łysienie androgenowe

Dlatego nie rezygnujmy z gorzkich ogórków całkowicie. Gorycz kumuluje się bardziej w ciemniejszej stronie ogórka, ale to nieprawda, że z tego powodu powodu należy je obierać od strony jaśniejszej. Sposób obierania nie wpływa na „rozprowadzenie goryczy” po całym owocu.

Warto wiedzieć!

Smak goryczy znika w przetworach. Dlatego gorzkie ogórki można konserwować i marynować.

Cukinia na zimę „Palce lizać”. Smakuje jak marynowane borowiki

Herbata z liści malin ma niesamowite właściwości. Jak ją przygotować