Metoda, która pomoże ugotować groch w 5 minut bez wstępnego moczenia

Wiele gospodyń domowych ma swój własny specjalny przepis na zupę grochową. Podobnie każda ma swoją własną metodę gotowania grochu.

Przeważnie groszek moczy się przed gotowaniem, ale ta opcja nie zawsze jest dobra. Przede wszystkim dlatego, że jest długotrwała. Wprawdzie skraca czas gotowania grochu, ale moczenie trwa długo.

Jedni zalewają wrzątkiem i zostawiają na 8-10 godzin, inni dodają sodę, a jeszcze inni gotują bardzo długo. Mam jednak swój sekretny sposób gotowania grochu, którym chcę się z Wami podzielić. 5 minut i groch gotowy!

Do tej metody będziesz potrzebować blendera lub młynka do kawy. Wybrane urządzenie napełnij grochem.

Zmiel go do stanu sypkiego.

Zagotuj wodę w czajniku i wlej do rondla, wsyp do niej groch. Dokładnie wymieszaj, aby uniknąć grudek.

Gdy masa się zagotuje, zmniejsz ogień do małego i gotuj przez pięć minut. Groszek gotowy!

Można go dodać od razu do zupy z ugotowanym mięsem, warzywami i ziemniakami. Zupa grochowa będzie gotowa tak szybko i łatwo.

Można zmielić dużo groszku na raz i zamrozić na przyszłość.

Źródło: mandarynka.com.ua, Miniatura wpisu: mandarynka.com.ua

„Półksiężyc” paznokcia wiele mówi o zdrowiu. Sprawdź czy masz je na wszystkich palcach

Jak wyhodować korzenie orchidei za pomocą zwykłej waty