Szybko, wyjątkowo smacznie i tanio. Dziś zrobimy zdrowe śniadanie, bez którego Południowcy nie wyobrażają sobie poranka. To jeden z najbardziej popularnych przepisów na letnie śniadania w sezonie cukiniowym.
Frittata przepis
Składniki:
- Jajka – 5 szt.
- Mleko – 50 ml
- Cebula – 1 szt.
- Cukinia – 300 g
- Mieszanka meksykańska – 70 g opcjonalnie
- Ser – 100 g
- Szynka – 100 g
- Pomidory – 1 szt
- Olej słonecznikowy i masło – do smażenia
- Sól, pieprz – do smaku
Przygotowanie
1. Zacznijmy od cebuli. Pokrój czerwoną cebulę w półpierścienie.
2. Rozgrzej patelnię, dodaj odrobinę oleju i kawałek masła.
3. Wrzuć posiekaną cebulę na rozgrzany olej i lekko podsmaż.
4. W czasie smażenia cebuli, pokrój cukinię w cienkie paski.
5. Dodaj mrożone warzywa, ja używam mieszanki meksykańskiej. Nie trzeba ich rozmrażać, wystarczy dodać prosto z zamrażarki. Można też nie dodawać jej wcale.
6. Dodaj pokrojoną cukinię. Dopraw solą i podsmażaj warzywa przez około trzy minuty, a potem zdejmij z ognia.
7. W misce rozbij 5 jajek. Dokładnie ubij trzepaczką, mieszając białko z żółtkiem.
8. Zetrzyj ulubiony twardy ser na dużej tarce. Dodaj go do mieszanki jajeczno-mlecznej. Wlej 50 ml mleka i ponownie wymieszaj.
9. Dodaj podsmażone warzywa.
10. Pokrój szynkę w paski i dodaj do warzyw.
11. Pomidory pokrój w paski i dodaj do miski.
12. Dokładnie wymieszaj wszystko łyżką, aby warzywa dobrze połączyły się z masą jajeczną. Możesz dodać trochę soli, ale pamiętaj, że warzywa są już posolone, a ser i szynka są słone.
13. Nasmaruj formę do pieczenia olejem. Wlej masę jajeczno-warzywną, równomiernie rozprowadzając ją w formie. Piecz w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez około 30 minut.
14. Frittata jest gotowa po 30 minutach w piekarniku. Można posypać świeżymi ziołami, ja lubię estragon. Pokrój gotowy omlet na porcje i podawaj na ciepło na śniadanie.
Soczysta, aromatyczna i przepyszna. To jedno z moich ulubionych śniadań z cukinią. Proste w przygotowaniu, a efekt zachwyca.
Przeczytaj również: Dlaczego ogórki rosną krzywe? Trzy główne powody