Nasi dziadkowie spożywali znacznie więcej smalcu niż my i nie przejmowali się wieloma chorobami i problemami zdrowotnymi, które nękają nas dziś.
Smalec sam w sobie nie jest szkodliwy dla zdrowia, wręcz przeciwnie.
Oczywiście trzeba go spożywać z umiarem, ale możesz być zaskoczony, jakie korzyści przyniesie może ten tłusty przysmak.
Maść jest o wiele lepsza niż tłuszcz spożywany – nie musisz jej nawet dotykać, aby się wyleczyć!
Smalec nie spala się tak szybko i nie wytwarza szkodliwych i rakotwórczych substancji tak szybko, jak przygotowywanie potraw na innym tłuszczu.
Poza tym jest jednak jeden efekt, o którym każdy powinien wiedzieć – może pomagać bez jedzenia go.
Cud, którego nawet nie musisz jeść!
Maść wieprzowa zawiera kwasy, które mogą zachować substancję aktywną i wysłać ją bezpośrednio do głębszych partii skóry.
W zależności od dodanych ziół leczy np. egzemy, stany zapalne, wspomaga gojenie blizn, żylaków, a dzięki kolagenowi pięknie wygładza skórę i spłyca zmarszczki.
W zapaleniu oskrzeli
Rozbij trochę liść kapusty tłuczkiem do mięsa, natrzyj klatkę piersiową maścią i nałóż liść kapusty.
Na gorączkę, ból w klatce piersiowej i zapalenie oskrzeli
Wlej do smalcu domowej brandy, dobrze wymieszaj, rozprowadź na klatce piersiowej, obłóż liśćmi kapusty, nakryj podgrzanym ręcznikiem lub ściereczką.
W dławicy piersiowej
Słoninę pokroić w cienkie plasterki, oprószyć słodką mieloną papryką, ostrożnie ułożyć na bolące gardło, zawiązać i jeśli to możliwe pozostawić na noc.
Maść wieprzowa i nagietek – cud nie tylko na obolałe kolana
• najlepsze lekarstwo na ataki kaszlu, nawet astmy,
• usuwa bóle pleców, mięśni i stawów
• jest bezcenna dla niemowląt i mam,
• koi skórę,
• zwalcza egzemę, stany zapalne skóry, trądzik,
• najlepsze lekarstwo na żylaki, stłuczenia i drobne rany,
• dezynfekuje i uspokaja,
• łagodzi ukąszenia owadów, otarcia i drobne blizny po zabiegach chirurgicznych lub urazach.
Jak to zrobić?
Smalec wieprzową nakładamy na patelnię i pozostawiamy do rozpuszczenia, gdy się rozpuści dodajemy kwiaty nagietka – proporcja dotyczy 500 g maści, 1 garść ziół.
Całość pozostawić na ogniu około 5 minut, a następnie odstawić na 24 godziny.
Powtarzamy tę procedurę – przegrzewanie i wyłączanie 3 razy. Następnie przepuszczamy przez gazę i mamy gotową maść, którą przechowujemy w czystych pojemnikach na zimno.
Domowa maść na bóle stawów i problemy skórne
Potrzebujemy 250 g smalcu i dwie pełne garście kwiatów rumianku.
Rozpuść smalec na ogniu, dodaj rumianek i wszystko zagotuj.
Następnie odstaw na bok, przykryj pojemnik i przechowuj w chłodnym miejscu przez 24 godziny. Następnego dnia podgrzej mieszaninę i przepuść przez gazę.
Oprócz rumianków można również zrobić do maści na kolana dodać liści laurowych, kasztanowca i skórek cebuli.
Maść na katar, alergie i trudności w oddychaniu
Potrzebujemy:
• 20-30 liści wiciokrzewu
• smalec wieprzowy – 200 g
Najpierw podgrzej tłuszcz, dodaj świeże liście wiciokrzewu, obniż temperaturę do najniższego poziomu i utrzymuj stałą temperaturę przez około 2 godziny.
Mieszaj od czasu do czasu i pozwól zielu się zaparzyć.
Następnie pozostaw do ostygnięcia i przechowuj w lodówce przez 24 godziny. Powtórz procedurę następnego dnia, pozwól mu ostygnąć i przecedź jeszcze letnią do zamykanych słoików. Przechowuj w chłodnym miejscu.