Zapomnisz o aptece dzięki temu niesamowitemu domowemu lekarstwu!

Jabłko i liść laurowy – dwa składniki, które są często używane w kuchni, a wielu nie ma pojęcia, jaką leczniczą moc mają razem.

Liść laurowy służy głównie do przyprawiania różnych potraw, sosów i zup. Ale może zrobić znacznie więcej. W połączeniu z jabłkiem poprawia widzenie, zmniejsza stany zapalne i łagodzi ból.

Regularne spożywanie herbaty z liści laurowych i jabłek łagodzi stany zapalne stawów, reguluje krążenie krwi, pomaga przy migrenach, wzmacnia układ odpornościowy i pomaga zwalczać choroby układu oddechowego. Jabłko zawiera przeciwutleniacze o działaniu przeciwzapalnym. Ta herbata jest również bogata w witaminę C, wspiera więc organizm w walce z grypą i przeziębieniem.

Spożywanie tego napoju wzmocni również twoje serce. Liść laurowy zmniejsza stres i ciśnienie krwi.

Napój ten nadaje się również dla diabetyków oraz jako profilaktyka cukrzycy, ponieważ reguluje poziom cukru we krwi.

Kolejną zaletą tego napoju jest to, że spowalnia starzenie się komórek. Jest bardzo przydatny w astmie, stanach zapalnych oskrzeli, a także poprawia pracę mózgu.

Zmniejsza zły cholesterol (LDL).

Jabłko zawiera rozpuszczalny błonnik zwany pektyną, który znajduje się w skórce owocu. Jednak, aby uzyskać korzyści, nie można usunąć skórki z jabłka, w przeciwnym razie zostaną usunięte zalety pektyny.

Przygotowanie napoju:

Potrzebne składniki:

• 3 liście laurowe
• 1 jabłko
• 1 litr wody
• opcjonalnie: cynamon i miód

Przygotowanie:

Umyj i pokrój jabłka na 4 części i wyjmij gniazda. Pokrój na mniejsze kawałki.

Wlej wodę do rondla i zagotuj. Następnie dodaj liść laurowy i cynamon i gotuj przez 5 minut.


Na koniec dodaj jabłka, zdejmij z ognia i pozostaw pod przykryciem na 10 minut.

Gotowy napój przecedź, dodaj miód i pij rano na czczo lub wieczorem przed snem. nie stosuj kuracji dlużej niż 2 tygodnie.

Źródło i Fotografie: Alexis Tejada / youtube

Przywróć mikroflorę jelitową: 3 sfermentowane pokarmy, które pozwolą pozbyć się setek chorób

Jak zrobić delikatne mięso. Każda, nawet twarda jak podeszwa wołowina, stanie się miękka i krucha jak kurczak!