Kawa to napój kontrowersyjny. W zależności od aspektu, z jakiego patrzymy na jej działanie, możemy uznać za wyjątkowo szkodliwy lub super przydatny napój.
Ale pomimo wszystkich informacji, o których się do tej pory słyszałeś, są jeszcze inne.
Na przykład kawa zawiera wiele przeciwutleniaczy, które zmniejszają ryzyko rozwoju wielu chorób. Z kolei kofeina – substancję pobudzającą, sprawia, że wiele osób ma problemy ze snem.
W naszym artykule dzisiaj podkreślimy wszystkie zalety i wady picia kawy.
Zwykły kubek (240 ml) zawiera:
11% dziennej normy witaminy B2 (ryboflawina)
6% dziennej normy witaminy B5 (kwas pantotenowy)
2% dziennej normy witaminy B1 (tiaminy)
2% dziennej normy witaminy B3 (niacyna)
1% dziennej normy kwasu foliowego
3% dziennej normy manganu
3% dziennego poziomu potasu
2% dziennej normy magnezu
1% dziennej normy fosforu
Jak widać kawa zawiera wiele witamin, minerałów i przeciwutleniaczy potrzebnych naszemu organizmowi. Jeśli oprócz kawy jesz również świeże owoce i warzywa, możesz zapomnieć o problemach z niedoborami witamin!
Kofeina stymuluje metabolizm i pracę mózgu
Zawartość kofeiny w filiżance kawy może wahać się między 30-300 mg, ale przeciętnie w zwykłej filiżance zawiera około 90-100 mg.
Istnieje wiele badań, które pokazują, że substancja ta naprawdę stymuluje pracę mózgu i poprawia pamięć krótkotrwałą. Kofeina przyspiesza metabolizm o 3-11% i poprawia wyniki treningu fizycznego o 11-12%.
Kawa zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera i Parkinsona
To najczęstsze choroby neurodegeneracyjne na świecie. Badania pokazują, że osoby, które regularnie piją kawę, mają 65% mniejsze ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera i 32-60% mniejsze ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona. Zasadniczo picie kawy zmniejsza ryzyko utraty zmysłów na starość.
Konsumenci kawy znacznie rzadziej chorują na cukrzycę typu 2
W ciągu ostatnich dziesięciu lat rozprzestrzenianie się cukrzycy typu 2 wzrosło dziesięciokrotnie, docierając do około 300 milionów pacjentów na całym świecie! Osoby regularnie pijące kawę są mniej narażone na tę chorobę (o 23-67%).
Konsumenci kawy rzadziej cierpią na choroby wątroby
Osoby, które nadużywają słodkich soków i alkoholu, ryzykują marskość wątroby, poważną chorobę, która atakuje wątrobę. Konsumenci kawy cierpią na nią aż 84% rzadziej, a ryzyko raka wątroby jest u nich niższe o 40%.
Użytkownicy kawy są mniej narażeni na depresję i samobójstwa
Depresja może nie wydawać się bardzo poważną chorobą, ale jej konsekwencje mogą być bardzo smutne. Badanie przeprowadzone na Uniwersytecie Harvarda pokazuje, że osoby, które piją kawę, są o 20% mniej narażone na chorobę. Jednocześnie 3 inne badania wykazały, że takie osoby 53% rzadziej targają się na swoje życie.
Kawa może powodować niepokój i zaburzenia snu
Prawda jest taka, że ten napój może mieć tego typu negatywne konsekwencje. Osoby pijące zbyt dużo kawy mogą cierpieć na nerwowość, niepokój, przyspieszone tętno i zaburzenia snu. Jeśli zauważysz taki wpływ na swoje zdrowie, zalecamy zmniejszenie ilości spożywanej kawy lub nawet całkowitą rezygnację z tego produktu, jeśli efekty nie ustąpią.
Kofeina uzależnia
Kofeina to narkotyk, kropka. Wyraźną oznaką tego jest to, że organizm potrzebuje coraz większej ilości kawy, aby uzyskać takie same rezultaty. Jednocześnie abstynencja od kofeiny może powodować bóle głowy, zmęczenie i drażliwość, które mogą utrzymywać się przez kilka dni.
Podsumowując jeśli nie ma przeciwskazań, można i warto pić kawę, jednocześnie utrzymując rutynę pory dnia i nie zwiększać spożywanej ilości.