Domowa mozzarella w 30 minut i tylko z dwóch składników! Pyszna!

Odkąd zobaczyłam, że tak łatwo można zrobić własną mozzarellę w domu, nie kupuję jej już w sklepie.

Jest pyszna, już nie mogę się doczekać pomidorów ze swojego ogródka, bo właśnie z nimi smakuje najlepiej.

Mozzarella ma 5 razy więcej wapnia niż chudy ser twarogowy, ma też bardzo dużo białka i witaminy B12! Naprawdę warto ją jeść.

Potrzeba do niej jedynie dwóch składników: niepasteryzowanego mleka i odrobiny kwasku cytrynowego!

W przepisie użyte jest 5 litrów mleka i duża łyżka ok 10 g kwasku cytrynowego. Jeśli robisz z 2 litrów mleka dodaj 3-4 g kwasku czyli około łyżeczki.

Ten przepis jest najłatwiejszy z możliwych. Nie sądziłam, że mozzarellę robi się tak prosto!

Zatem do dzieła. Pamiętamy tylko by pilnować temperatur!

Domowa mozzarella

Do garnka wlewamy mleko i podgrzewamy je do dokładnie 50 stopni C.

Wyłączamy ogień i mieszając mleko wsypujemy kwasek cytrynowy.

Już po około 20-30 sekundach widzimy pierwsze ścięcia mleka.

Nie przestajemy mieszać, z każdą chwilą oddziela się coraz więcej masy serowej od serwatki. Po około minucie przestajemy mieszać i zostawiamy na 10 minut.

Już po upływie 2 minut mamy już oddzielony ser od serwatki, lekko mieszamy, przykrywamy i zostawiamy na pozostałe 8 minut.

Po 10-15 minutach wyjmujemy masę i odciskamy.

Przekładamy ser na durszlak i ugniatamy tak jak się zagniata ciasto, żeby jak najlepiej odsączyć.

Teraz podgrzewamy serwatkę w garnku do 80 stopni i przelewamy ja do miski. W misce z serwatka umieszczamy ser.

Serwatka jest gorąca więc potrzebujemy założyć dzianinowe rękawiczki, a na nie gumowe, żeby się nie oparzyć i móc pracować dalej nad serem. Teraz ser ugniatamy tak samo jak na durszlaku tylko w misce z serwatką.

Masa serowa zacznie się topić i stanie się ciągliwa. Rozciągamy ją, ugniatamy, wyciskamy aż stanie się elastyczna i błyszcząca.

ściskamy ją, wyciskamy kulkę i odrywamy. Następnie kulkę wrzucamy do miski z zimną wodą.

To samo robimy z resztą sera. Można robić male lub większe kulki, zależnie do czego potrzebujemy mozzarelli.

Mozzarelę można przechowywać w serwatce po dodaniu łyżki soli na 1 litr serwatki kilka dni. U nas niestety nigdy nie wytrzymała tyle, bo się nią zajadamy.

Ta konsystencja, smak… jest idealna!

Bardzo smaczne ciasto wielkanocne: nie kruszy się i nie twardnieje przez długi czas

Kto ma je w ogrodzie, nie musi się martwić wysokim ciśnieniem, żylakami czy alergiami