Nasza współczesność związana jest z rozwojem technologii, a tym samym wygodą i łatwością z jaką różne produkty trafiają w nasze ręce.
Wadą tego jest jednak to, że produktem stało się także jedzenie. Coraz mniej ma wspólnego z naturą, a coraz więcej z fabryczną linią produkcyjną.
Więcej osób stara się więc w aktywny sposób wpływać na to co trafia na ich talerze.
Im mniej przetworzony produkt czy półprodukt, tym jedzenie ma więcej korzyści dla naszego organizmu.
Począwszy od chleba, przez wędliny, a nawet sery coraz więcej z nas rezygnuje z wygody zakupu gotowego jedzenia, by móc świadomie wpływać na skład i pochodzenie tego, co jemy.
Prosty przepis na pyszny domowy ser.
Składniki:
- 1 l świeżego, niepasteryzowanego mleka 3,2 %
- 1 łyżka soli
- 300 ml kwaśnej śmietany 18%
- 3 jajka całe
Sposób przygotowania:
1. Najpierw zagotuj mleko. W tym czasie rozbij jajka i wymieszaj ze śmietaną i solą.
2. Gdy mleko zacznie się gotować, dodaj mieszankę zamieszaj i gotuj przez 5 minut.
3. Zmniejsz ogień i gotuj mieszając aż oddzieli się serwatka.
2. Umieść serwatkę na sitku wyłożonym gazą. Dociskaj by odsączyć serwatkę i przyciśnij czymś ciężkim na 30-40 minut, od tego zależy czy ser będzie twardy.
3. Jeśli dodasz trochę kurkumy, ser będzie żółty. Możesz także eksperymentować, dodając różne aromatyczne zioła (na przykład koperek lub pietruszkę).
Ser będzie z dziurami, jeśli dodasz trochę sody oczyszczonej.
Ps. Nie wylewaj wody z odcedzania jest bardzo dobra po przestygnięciu.