Chcemy podzielić się dziś przepisem na domowe ciasto czekoladowe typu tort. Jest proste w przygotowaniu, tak puszyste i delikatne i to bez nasączania, że pokocha je każdy kto spróbuje.
Ciasto robi się naprawdę szybko i zawsze się udaje nawet amatorom. Można użyć dowolnego krem do smaku, ale warto też skorzystać z przepisu na pyszny krem maślany ze skondensowanym mlekiem.
Potrzebne składniki:
Na ciasto:
- mąka – 350 g
- cukier – 200
- kakao w proszku – 5 łyżek (60g)
- proszek do pieczenia – 10g
- soda – 1/2 łyżeczki
- ocet jabłkowy – 1 łyżeczka
- cukier waniliowy lub wanilia – do smaku
- jajko – 2 szt
- mleko -200 ml
- olej roślinny -100 ml
- wrząca woda -200 ml
Do kremu maślanego ze skondensowanym mlekiem:
- masło – 150 g
- mleko skondensowane – 230 ml
Na glazurę:
- Czekolada – 100g
- Mleko lub śmietanka – 30-50 ml
Przygotowanie:
Ciasto
Wszystkie suche składniki odmierzyć, przesiać przez sitko do jednej miski mąkę i kakao, dodać proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy wymieszać i odstawić.
Do drugiej miski wbić dwa jajka, wlać mleko, olej, wodę i wszystkie mokre składniki wymieszać mikserem.
Dodać do płynnych suche składniki i wymieszać mikserem. Teraz dodać do masy sodę i ocet (można go zastąpić sokiem z cytryny).
Formę do pieczenia wyłożyć papierem i wylać masę. Jeśli chce się zrobić tort okrągły trzeba wziąć tortownice o średnicy 28 cm a masę podzielić na dwie części.
Piec w 180 stopniach przez ok 20 minut. Po 15 minutach można sprawdzić wykałaczką czy ciasto nie zostaje na patyczku.
Po wyjęciu ciasto przekroić na pół, odciąć brzegi i zostawić do wystygnięcia.
Krem
Miękkie masło przełożyć do miski i ubijać mikserem przez około 2 minuty. Teraz stopniowo dodawać mleko o temperaturze pokojowej. W ciągu kolejnych dwóch minut mleko powinno zostać wmieszane. Krem jest delikatny, pyszny i trzyma kształt.
Dolną część ciasta posmarować kremem przykryć druga warstwą.
Posmarować boki i oprószyć pokruszonymi odciętymi wcześniej od ciasta bokami.
Polewa
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z mlekiem lub śmietanką
Wylewamy na górę ciasta.
To ciasto jest przepyszne. Smakuje dosłownie każdemu.