Najłatwiejsze czekoladowe ciasto – tort. Nie wymaga nasączania i zawsze się udaje

Chcemy podzielić się dziś przepisem na domowe ciasto czekoladowe typu tort. Jest proste w przygotowaniu, tak puszyste i delikatne i to bez nasączania, że pokocha je każdy kto spróbuje.

Ciasto robi się naprawdę szybko i zawsze się udaje nawet amatorom. Można użyć dowolnego krem ​​​​do smaku, ale warto też skorzystać z przepisu na pyszny krem ​​maślany ze skondensowanym mlekiem.

Potrzebne składniki:

Na ciasto:

  • mąka – 350 g
  • cukier – 200
  • kakao w proszku – 5 łyżek (60g)
  • proszek do pieczenia – 10g
  • soda – 1/2 łyżeczki
  • ocet jabłkowy – 1 łyżeczka
  • cukier waniliowy lub wanilia – do smaku
  • jajko – 2 szt
  • mleko -200 ml
  • olej roślinny -100 ml
  • wrząca woda -200 ml

Do kremu maślanego ze skondensowanym mlekiem:

  • masło – 150 g
  • mleko skondensowane – 230 ml

Na glazurę:

  • Czekolada – 100g
  • Mleko lub śmietanka – 30-50 ml

Przygotowanie:

Ciasto

Wszystkie suche składniki odmierzyć, przesiać przez sitko do jednej miski mąkę i kakao, dodać proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy wymieszać i odstawić.

Do drugiej miski wbić dwa jajka, wlać mleko, olej, wodę i wszystkie mokre składniki wymieszać mikserem.

Dodać do płynnych suche składniki i wymieszać mikserem. Teraz dodać do masy sodę i ocet (można go zastąpić sokiem z cytryny).

Formę do pieczenia wyłożyć papierem i wylać masę. Jeśli chce się zrobić tort okrągły trzeba wziąć tortownice o średnicy 28 cm a masę podzielić na dwie części.

Piec w 180 stopniach przez ok 20 minut. Po 15 minutach można sprawdzić wykałaczką czy ciasto nie zostaje na patyczku.

Po wyjęciu ciasto przekroić na pół, odciąć brzegi i zostawić do wystygnięcia.

Krem

Miękkie masło przełożyć do miski i ubijać mikserem przez około 2 minuty. Teraz stopniowo dodawać mleko o temperaturze pokojowej. W ciągu kolejnych dwóch minut mleko powinno zostać wmieszane. Krem jest delikatny, pyszny i trzyma kształt.

Dolną część ciasta posmarować kremem przykryć druga warstwą.

Posmarować boki i oprószyć pokruszonymi odciętymi wcześniej od ciasta bokami.

Polewa

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z mlekiem lub śmietanką

Wylewamy na górę ciasta.

To ciasto jest przepyszne. Smakuje dosłownie każdemu.

Źródło: Kalnina Natalia/youtube

Najbardziej ekonomiczna i efektywna opcja pielęgnacji ogrodu późną jesienią

6 korzyści witaminy D dla ludzkiego organizmu