„Covid zniknął”: zniknięcie koronawirusa zaskoczyło naukowców

Nowe badania przeprowadzone przez japoński Narodowy Instytut Genetyki okazały się zaskakujące.

Wariant Delta koronawirusa zniknął doprowadził się do tego sam. Dojść miało do tego po kilku mutacjach, które spowodowały, że nie był w stanie wykonać własnej kopii.

Sytuacja w Japonii była przed dłuższy czas bardzo niepokojąca, zwłaszcza po tym, gdy wariant Delta dostał się na wyspę.

Japonia odnotowywała około 26 tys. przypadków koronawirusa dziennie, gdy tymczasem w listopadzie w Japonii odnotowano niesamowity powrót do zdrowia, w ciągu ostatnich tygodni wystąpiło mniej niż 200 przypadków zakażeń, a piątek był od 15 miesięcy pierwszym dniem bez zgonu na Covid-19.

W największym mieście na świecie – Tokio – gdzie mieszka 40 mln ludzi, odnotowano w poniedziałek jedynie 6 nowych przypadków zakażeń koronawirusem.

Ancha Baranova, biolog i profesor w School of Systems Biology na George Mason University, powiedziała, że ​​COVID-19 zniknął w Japonii, ponieważ „skażony” wariant delta rozprzestrzenił się w tym kraju.

„Ponieważ w Japonii istniała jedna „delta”, zgromadziła ona mutacje w białku nsp14, o czym informują nasi japońscy koledzy. A to białko określa zdolność wirusa do korygowania mutacji ”- powiedziała w wywiadzie dla „ Lente.ru ”.

Dodała, że ​​”odkąd sam nsp14″ uległ uszkodzeniu”, nic nie dało się naprawić, błędy zaczęły się mnożyć w niekontrolowany sposób” i wirus zniknął.

Mogło tak się stać dlatego, że w Japonii nie było dużej różnorodności szczepów, państwo wyspiarskie było odizolowane od wszystkich, a sanitarne środki antykoronawirusowe były w nim ściśle przestrzegane.

Biolog powiedziała, że takie scenariusze miały już miejsce w historii.

Obecnie Japonia ma jeden z najniższych wskaźników infekcji wśród rozwiniętych krajów świata, jednak prof. Inoue ostrzega, że Japonia nie jest odporna na kolejne potencjalne warianty koronawirusa.

Źródło: naukawpolsce.pap.pl, Miniatura wpisu: freepik.com

Lekarz wymienił produkt 20-krotnie zwiększający ryzyko powstawania zakrzepów

Naukowcy: ten napój pomaga obniżyć ciśnienie krwi „w kilka godzin”