Naukowcy: ten napój pomaga obniżyć ciśnienie krwi „w kilka godzin”

Eksperci z Harvard Medical School przeprowadzili eksperyment, w którym część badanych musiała pić codziennie napój z borówek amerykańskich przez miesiąc, podczas gdy inni otrzymywali napój kontrolny. Wynik był zdumiewający.

Badanie opublikowano w The Journals of Gerontology, Series A: Biological Sciences and Medical Sciences.

Naukowcy zrekrutowali do badania 40 zdrowych mężczyzn i losowo podawali im codziennie przez miesiąc napój zawierający 200 gram całych borówek amerykańskich lub napój kontrolny (przygotowany tak by wyglądał i smakował bardzo podobnie). Zespół monitorował ciśnienie krwi osób poddanych badaniu, a także rozszerzenie tętnicy ramiennej. Mierzy to, jak tętnica rozszerza się, gdy zwiększa się przepływ krwi i jest markerem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.

Następnie naukowcy odkryli, że rozszerzenie poprawiło się o około 2% w ciągu dwóch godzin od spożycia napoju z borówkami, a efekt utrzymywał się przez kolejny miesiąc. Również skurczowe ciśnienie krwi spadło średnio o 5 milimetrów słupa rtęci. Efekt był podobny do tego osiąganego dzięki popularnym lekom na ciśnienie krwi w tym samym okresie.

Eksperci wskazali jako możliwą przyczynę takich niesamowitych efektów wysoki poziom antocyjanów w borówkach. Antocyjany to fitochemikalia, które nadają jagodom ich ciemny kolor. Inne owoce zawierające antocyjany aronia, bakłażan, czarna porzeczka, czarna jagoda, ciemne winogrona, borówka kanadyjska, owoc czarnego bzu, śliwki, ale również w mniejszych ilościach czerwona kapusta, żurawina, maliny czy truskawki.

Badania wykazały również, że antocyjany poprawiają funkcję komórek śródbłonka w organizmie. Komórki te wyścielają wewnętrzną powierzchnię naczyń krwionośnych i pomagają w regulacji przepływu krwi i ciśnienia krwi. Naukowcy dodali, że borówki mogą nie tylko pomóc kontrolować wysokie ciśnienie krwi, ale także mogą zapobiegać rozwojowi nadciśnienia tętniczego.

Badanie doprowadziło do postawienia wniosku, że spożywanie 200 gramów jagód (około jednej filiżanki) dziennie może poprawić czynność naczyń krwionośnych i obniżyć skurczowe ciśnienie krwi.

UWAGA! Treści w serwisie z założenia mają charakter informacyjno-edukacyjny. Jeśli cierpisz na choroby przewlekłe lub stosujesz leki, zalecamy skonsultowanie się z lekarzem przed rozpoczęciem naturalnego leczenia, aby uniknąć interakcji. Odkładając lub przerywając klasyczne zabiegi medyczne, możesz zagrozić swojemu zdrowiu.
Źródło: health.harvard.edu, Miniatura wpisu: freepik.com

„Covid zniknął”: zniknięcie koronawirusa zaskoczyło naukowców

Przez całe życie źle gotowałam makaron. Ty także popełniasz ten popularny błąd?