Co zamiast proszku do pieczenia

Czym zastąpić proszek do pieczenia: wystarczą 2 składniki!

Czy zdarzyło Ci się zastanawiać, co tak naprawdę zawiera komercyjny proszek do pieczenia? A przecież regularnie dodajesz go do swoich wypieków. Czy wiedziałeś, że jest prostsze, bardziej naturalne rozwiązanie? Dlaczego warto sięgnąć po domowe alternatywy. Co zamiast proszku do pieczenia?

Skład komercyjnego proszku do pieczenia

Proszek do pieczenia jest nieodłącznym elementem wielu przepisów kulinarnych na domowe wypieki. To on nadaje lekkości i puszystości naszym ciastom, plackom czy muffinom. Co się kryje w jego składzie? Otóż często więcej, niż byśmy chcieli. Czy te wszystkie dodatki są naprawdę konieczne?

Najczęstszymi składnikami są:

  • E450i difosforan disodowy  lub pirofosforan sodu 
  • Wodorowęglan sodu (E 500)
  • Aluminium
  • Mąka pszenna lub kukurydziana

Glin (aluminium) występuje coraz rzadziej, ale już fosforany są częstym składnikiem gotowych proszków do pieczenia. Difosforan disodowy stosowany jest w proszku jako substancja zwiększająca objętość. Poprawia teksturę i reguluje kwasowość wypieku.

Zbyt duża ilość fosforanów w diecie może być potencjalnie szkodliwa. 

Dla zdrowej osoby o normalnej funkcji nerek spożywanie umiarkowanych ilości fosforanów nie jest zazwyczaj problemem. Jednak są one obecne w napojach gazowanych, fast foodach, przekąskach i innej żywności mocno przetwarzanej. Dlatego łatwo o przekroczenie dopuszczalnych dawek.

Nadmiar fosforanów może być szczególnie problematyczny dla osób z zaburzeniami nerek. Może wpływać na równowagę wapniowo-fosforanową w organizmie. To z kolei może mieć wpływ na zdrowie kości.

Niektóre badania sugerują, że może też być związany z niektórymi czynnikami ryzyka chorób serca.

Zamienniki, czyli czym zastąpić proszek do pieczenia do ciasta 

Pomijając fosforany i ewentualne inne zbędne dodatki, bazą każdego proszku jest mąka zawierająca gluten. Może być problemem dla osób będących na diecie bezglutenowej. Na opakowaniu najczęściej jest także adnotacja: „Może zawierać: musztardę, jaja, mleko, seler i soję”. Czyli zestaw kolejnych potencjalnych alergenów.

Czym jest proszek do pieczenia?

Otóż warto wiedzieć, że głównym składnikiem proszku do pieczenia jest wodorowęglan sodu, czyli soda oczyszczona. Jest to zasadowy związek chemiczny, który działa jako środek spulchniający w procesie pieczenia. Soda oczyszczona potrzebuje kwasu, aby wytworzyć dwutlenek węgla, który powoduje wzbijanie ciasta.

Dlatego soda oczyszczona i kwas mogą być używane jako zamienniki proszku do pieczenia.

Aby zastąpić proszek do pieczenia, wystarczy zachować poniższe proporcje:

1 łyżeczka proszku do pieczenia = 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej + 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego 

Zamiennikiem 1 saszetki dostępnego w handlu proszku do pieczenia na 500 g mąki, jest 5 g sody oczyszczonej i 5 g kwasku, czyli po jednej pełnej łyżeczce.

W handlu dostępny jest wodorowęglan sodu o jakości spożywczej. Zawiera 100% wodorowęglanu sodu, bez dodatku glinu, glutenu i fosforanów. 

Kwasek cytrynowy możemy zastąpić produktem naturalnym.

Na 1 łyżeczkę sody oczyszczonej używamy 20 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub 15 ml octu jabłkowego. 

Te ilości zastępują paczkę proszku na 500 g mąki.

Domowy proszek do pieczenia — przepis na proszek do przechowywania

Zastępując gotowy proszek bezpośrednio do ciasta, nie używamy mąki. Z uwagi na funkcję, którą pełni w tym produkcie nie jest ona potrzebna. Jeśli jednak chcemy przygotować własny, domowy proszek do pieczenia i go przechowywać musimy dodać skrobię

W komercyjnych proszkach do pieczenia mąka (kukurydziana, pszenna) pełni funkcję antyzbrylającą. Zapobiega sklejaniu się składników proszku, a tym samym przypadkowym reakcjom chemicznym pomiędzy sodą oczyszczoną a kwasem.

Domowy proszek do pieczenia, który nadaje się do przechowywania:

Aby przygotować domowy proszek do wypieków, należy użyć 3 składników. Mąki, sody oczyszczonej i kwasku cytrynowego. 

Połącz sodę, skrobię i kwasek cytrynowy w proporcji 1:1:1.

Źródło: youtube.com/@100deAni, Miniatura wpisu: freepik.com/smakdnia.pl

Wysiewam od jesieni do wiosny. Dzięki tej roślinie nie chorujemy nawet na katar

Przez lata wmawiali nam, że smalec jest zły. Fakty okazały się całkiem inne