Kiedy przycinać porzeczki i agrest na wiosnę

Niezwykle istotne jest, aby prawidłowo określić czas przycinania porzeczek i agrestu: od tego zależy zdrowie i owocowanie krzewów.

Przycinania porzeczek i agrestu na wiosnę nie powinno się przeprowadzać za wcześnie, aby pędy i pąki roślin nie ucierpiały od mrozu, ale też nie za późno, aby krzewy miały czas na zagojenie się ran przed początkiem intensywnego wzrostu.

Młode krzewy na początku sezonu zwykle wymagają tylko minimalnego przycinania, a nawet mogą obyć się bez cięcia.

Szczególną uwagę należy zwrócić na krzewy stare. Tracą one bowiem z czasem produktywność i tylko właściwie przeprowadzone cięcie pomaga im je przywrócić.

Zbyt wczesne lub późne wiosenne przycinanie może obniżyć odporność porzeczek i agrestu i zmniejszyć wydajność.

Czy konieczne jest wiosenne przycinanie porzeczek i agrestu?

Wiosną najczęściej przeprowadza się przycinanie sanitarne krzewów, a w razie potrzeby odmładzanie i formowanie.

Czy ta procedura jest wymagana? Tak, jeśli chcemy uzyskać dobre zbiory. Ale jednocześnie zdarza się, że po jesiennym przycięciu i zimowaniu krzew wygląda całkiem przyzwoicie i nie ma na nim nic do usunięcia.

Wiosną bardzo łatwo jest przegapić odpowiedni moment, ponieważ porzeczki i agrest „budzą się” wcześnie. Z tego powodu łatwiej zaplanować i przeprowadzić przycinanie jesienne.

Przycinanie sanitarne porzeczek i agrestu na wiosnę pozwoli roślinom nabrać sił przed kwitnieniem i owocowaniem. To także świetna okazja do inspekcji roślin pod kątem uszkodzeń, chorób i szkodników.

Zalety wiosennego przycinania krzewów jagodowych:

  • rany na pędach goją się szybciej;
  • łatwiej jest wybrać jasny i suchy dzień do cięcia;
  • poprawi się cyrkulacja powietrza i doświetlenie krzewów, co zwiększy odporność i owocowanie (owoce również staną się większe);
  • zmniejszy się ryzyko chorób grzybiczych;
  • łatwiej będzie dbać o rośliny i zbierać owoce;
  • pozwala na usunięcie wszystkich pędów przemarzniętych i uszkodzonych w okresie zimowym.

Wady przycinania wiosennego:

  • trudno jest wybrać odpowiedni czas na przycinanie, aby rośliny nie ucierpiały;
  • wiosną jest wiele innych obowiązków, więc nie zawsze jest czas na przycinanie krzewów;
  • z uwagi na błoto i roztopy prowadzenie prac jest mało komfortowe.

Wiosenne terminy przycinania

Aby nie spóźnić się z przycinaniem lub nie wziąć sekatora przed czasem, należy zaplanować pracę z wyprzedzeniem, patrząc na kalendarz i studiując prognozę pogody. Doświadczeni ogrodnicy wiedzą, że przycinanie należy wykonać przed pęcznieniem pąków i aktywnym przepływem soków. Ale kiedy dokładnie zaczyna się ten okres?

W regionie północno-zachodnim i środkowym pasie już w lutym słońce zaczyna aktywnie ogrzewać ziemię, śnieg topnieje, chociaż w niektórych miejscach może być go jeszcze dużo. Aktywne nawilżanie gleby, wydłużanie się dnia powoduje budzenie krzewów owocowych. Ich pąki zwykle zaczynają puchnąć już w marcu. Dlatego przycinanie można wykonać w lutym lub na początku marca. Chyba, że zima się przeciąga, co zdarza się oczywiście w niektórych latach.

W regionach centralnych i wschodnich krzewy budzą się później, więc przycinanie można wykonać w kwietniu, a nawet w maju w regionach o najniższej strefie mrozoodporności.

Najlepszy dzień na przycinanie to dzień bezchmurny i suchy, bez śniegu i deszczu. Pogoda powinna być stabilna, temperatura powietrza nie powinna być niższa niż 5°C.

Krzewy są gotowe do cięcia przed spuchnięciem i pękaniem pąków liściowych. Krzewy z puszczającymi liśćmi można ciąć tylko w celu usunięcia złamanych, suchych gałązek.

Jak przycinać porzeczki na wiosnę

Bardzo ważne jest, aby nie przesadzić z usuwaniem pędów. Przycinanie odmładzające najlepiej wykonywać etapami, w ciągu 2-3 lat, jednocześnie odcinając nie więcej niż jedną czwartą (w skrajnych przypadkach jedną trzecią) wszystkich gałęzi. Radykalne cięcie jest odpowiednie tylko dla krzewów powyżej 10 lat i wyjątkowo zaniedbanych.

Jakie pędy tniemy

  • wysuszone, krzywe i połamane pędy;
  • gałązki z poczerniałą korą i pęknięciami;
  • pędy leżące na ziemi;
  • stare pędy ciemnobrązowe;
  • pędy starsze niż 5 lat na czarnej porzeczce;
  • pędy starsze niż 8 lat na porzeczkach białych i czerwonych;
  • wierzchołki pędów (tylko w przypadku czarnej porzeczki).
  • pędy, na których są zaokrąglone pąki – przystań roztoczy wielkopąkowca porzeczkowego

Po co usuwać pędy z okrągłymi pąkami

Gdy na krzewach porzeczki pojawiły się okrągłe pąki, nie ciesz się nadchodzącymi wielkimi zbiorami: mogą w ogóle się nie pojawić.

Te nienaturalnie powiększone i zaokrąglone pąki są pełne larw wielkopąkowca porzeczkowego. Żeruje on głównie na porzeczce czarnej, ale może pojawić się też na innych gatunkach porzeczki. Powoduje osłabienie krzewu, na którym nie wykształcają się liście, kwiaty ani owoce, a jeśli już to są małe, zdeformowane, a owoce kwaśne i niesmaczne. Szybko się rozprzestrzenia więc zwalczanie jest niezbędne.

W okresie wiosennym przeglądamy uważnie i usuwamy całe pędy z takimi powiększonymi pąkami. A w okresie kwitnienia stosujemy oprysk, by pozbyć się tych przegapionych, z których wyszły już larwy i rozpoczęły żerowanie.

Jak przycinać agrest na wiosnę

Przycinanie agrestu na wiosnę pozwala uzyskać zdrowy i niezbyt mocno zagęszczony krzew. Aby to zrobić, najpierw przeprowadzamy cięcie sanitarne, usuwając wszystkie chore, suche, słabe, przemarznięte, pokładające się pędy. A następnie wykonujemy przycinanie kształtujące:

  • przycinamy pędy, pozostawiając 4-5 pąków w młodym agreście;
  • w roślinach 2-3-letnich pozostawiamy 3-5 dobrze rozwiniętych pędów;
  • usuwamy pędy starsze niż 5 letnie, pozostawiając 10-12 pędów w różnym wieku, lub około 20 na starych krzewach.

W ciągu miesiąca po przycięciu należy nakarmić porzeczki i agrest.

Jeśli zima była z małą ilością śniegu, długo nie padało i gleba jest zbyt sucha, podlewamy krzewy. A także pamiętamy o przeprowadzeniu oprysków zapobiegawczych przed chorobami i szkodnikami.

6 trików na idealnie czystą łazienkę bez wysiłku

Anielskie RUCHAŃCE – pyszniejsze niż pączki!