Anielskie RUCHAŃCE – pyszniejsze niż pączki

Nazwa tych pyszności pochodzi od miejsca skąd pochodzi przepis. To Aniołów w gminie Pasłęk na Warmii. Zabawna nazwa znaczy po prostu ruszające się, rosnące na skwierczącym tłuszczu podczas smażenia, placki.

Są tak pyszne, wyjątkowe i zakorzenione w kulturze regionalnej, że zostały umieszczone na licie produktów tradycyjnych prowadzoną przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi.

Mówi się też, że 'ruchańce” to takie pączki dla leniwych, bo robi się je szybciej i łatwiej.

Przepis na anielskie ruchańce

Składniki:

• mleko – 2 szklanki
• mąka – 500 g
• jajko – 3 szt
• cukier – 3 łyżki
• masło – 50 g
• drożdże świeże – 50 g
• sól 1/2 łyżeczki
• olej do smażenia
• cukier puder

Przygotowanie:

1. Wysyp mąkę do miski, zrób dołek, rozkrusz w nim drożdże i wlej trochę ciepłego mleka, cukier i szczyptę soli. Nie mieszaj. Zostaw na 15 minut.

2. Jak pojawia się bąbelki i drożdże zaczną pracować dodaj resztę mleka i wymieszaj.

3. Oddziel białka od żółtek. Żółtka dodaj do ciasta. Dodaj też stopione masło i wymieszaj.

4. Z białek ubij pianę i delikatnie dodawaj do ciasta.

5. Smaż na rozgrzanym tłuszczu w głębokiej patelni z obu stron. Wylej na tłuszcz łyżką. Ruchańce dość szybko się rumienią, więc należy zaraz po rozgrzaniu zmniejszyć płomień, by się dobrze usmażyły.

6. Wyjmij je na ręcznik papierowy, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

7. Posyp cukrem pudrem. Możesz polać sosem, musem, owocowym, dżemem według uznania.

Wysiewam od jesieni do wiosny. Dzięki tej roślinie nie chorujemy nawet na katar

Rosół się nie skwasi jeśli nie popełnisz tego typowego błędu. Babcie o tym wiedziały