Nazwa tych pyszności pochodzi od miejsca skąd pochodzi przepis. To Aniołów w gminie Pasłęk na Warmii. Zabawna nazwa znaczy po prostu ruszające się, rosnące na skwierczącym tłuszczu podczas smażenia, placki.
Są tak pyszne, wyjątkowe i zakorzenione w kulturze regionalnej, że zostały umieszczone na licie produktów tradycyjnych prowadzoną przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi.
Mówi się też, że 'ruchańce” to takie pączki dla leniwych, bo robi się je szybciej i łatwiej.
Przepis na anielskie ruchańce
Składniki:
• mleko – 2 szklanki
• mąka – 500 g
• jajko – 3 szt
• cukier – 3 łyżki
• masło – 50 g
• drożdże świeże – 50 g
• sól 1/2 łyżeczki
• olej do smażenia
• cukier puder
Przygotowanie:
1. Wysyp mąkę do miski, zrób dołek, rozkrusz w nim drożdże i wlej trochę ciepłego mleka, cukier i szczyptę soli. Nie mieszaj. Zostaw na 15 minut.
2. Jak pojawia się bąbelki i drożdże zaczną pracować dodaj resztę mleka i wymieszaj.
3. Oddziel białka od żółtek. Żółtka dodaj do ciasta. Dodaj też stopione masło i wymieszaj.
4. Z białek ubij pianę i delikatnie dodawaj do ciasta.
5. Smaż na rozgrzanym tłuszczu w głębokiej patelni z obu stron. Wylej na tłuszcz łyżką. Ruchańce dość szybko się rumienią, więc należy zaraz po rozgrzaniu zmniejszyć płomień, by się dobrze usmażyły.
6. Wyjmij je na ręcznik papierowy, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
7. Posyp cukrem pudrem. Możesz polać sosem, musem, owocowym, dżemem według uznania.