Przepis na kruche ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami na kruchym cieście — esencja jesieni w jednym kęsie

Kruche ciasto i owoce to najlepsze połączenie smaków. Cienki, rozkruszający się spód i słodko-kwaśne miękkie, soczyste owoce. Ten zestaw możemy oprószyć cukrem pudrem, przykryć piankową pierzynką lub posypać po prostu kruszonką. Niezastąpione ciasto końca lata. Zobacz, jak zrobić najlepsze kruche ciasto ze śliwkami lub innymi owocami.

Placek ze śliwkami na kruchym cieście — esencja jesieni w jednym kęsie

To ciasto kojarzy się z końcem lata. Gdy niebawem drzewa pokryję się złotymi i czerwonymi barwami, a w powietrzu czuć będzie jesienny chłód. Jesienna atmosfera to jednak nie tylko barwy i ochłodzenie – to przede wszystkim obfitość smaków.

A jeśli jest jeden owoc, który jest kwintesencją tej pory roku, to jest nim śliwka. Od razu na myśl przychodzi jej soczystość i słodko-kwaśny akcent.

Oto przepis, który przeniesie nas do smaków końca lata.

Kruche ciasto ze śliwkami

Przepis na kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką — składniki i przygotowanie

Nie jest to byle jakie ciasto. To połączenie tradycji z prostotą, gdzie kluczową funkcją jest użycie podstawowej zasady 3:2:1.

Dzięki niej uzyskamy idealne, kruche ciasto, które stanie się uniwersalnym towarzyszem naszych dni u schyłku lata. Chodzi o to, by zachować takie proporcje mąki, masła i cukru.

Dzięki tej prostej zasadzie zawsze wiesz, że na 300 g mąki, masła trzeba użyć 200 g, a cukru 100 g.

Składniki:

  • 30 dkg mąki
  • 20 dkg masła
  • 10 dag cukru
  • 1 jajko
  • Cukier waniliowy
  • 0,5 kg dojrzałych śliwek, może być więcej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Szczypta soli
  • Cukier puder do dekoracji

Składniki przeznaczone są na blachę 20×30, lub tortownicę 24 cm.

Jak przygotować proste ciasto ze śliwkami?

Rozpocznij od śliwek: Umyj je dokładnie, pozbywając się pestek, a następnie podziel na połówki.

Kruche ciasto: Przesiej mąkę, dodaj schłodzone jajko, zimne masło i cukier. Krótko wyrabiaj, aż powstanie spójna masa, włóż do worka foliowego. Chwilę schłodź w lodówce. Podziel je na dwie części 2/3 i 1/3. Pierwsza będzie stanowiła spód ciasta, a drugą mniejszą część wykorzystamy na kruszonkę.

Kruche ciasto

Układanie: Z jednej części ciasta uformuj spód. Ułóż na nim śliwki wcześniej obsypane mąką ziemniaczaną. Dzięki temu zachowasz kruchą strukturę ciasta.

Placek ze śliwkami na kruchym cieście

Drugą część ciasta połóż na śliwki. Można trwać małe kawałki i układać. Można też rozwałkować cienko i ułożyć na całość. Albo rozwałkować, pociąć na paski i układać je na krzyż.

Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Pieczenie ciasta ze śliwkami: Tak przygotowany placek ze śliwkami wstaw do piekarnika na ok. 45 minut i piecz w temperaturze 180 stopni.

Pieczenie ciasta ze śliwkami

Ostatni szlif: Gdy ciasto się ostudzi, posyp je cukrem pudrem.

Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem

Każdy kęs czystej magii, zapachu końca lata i wakacji u babci. A jeśli do tego podasz ciepłe kakao lub herbatę z cynamonem — masz przepis na idealny, jesienny wieczór.

Nie czekaj! Daj się porwać jesiennym smakom i zaserwuj sobie nutkę pysznej nostalgii.

Gotowy placek na kruchym cieście z kruszonką i cukrem pudrem

Tak przygotowane kruche ciasto może zostać wykorzystane z innymi owocami niż śliwki. 

Fotografie: Smakdnia.pl

Jak skutecznie pozbyć się chwastów na długo: prosty i ekologiczny sposób

Jak wykorzystać krzaki pomidorów: 3 sposoby, które zaskoczą nawet doświadczonych ogrodników