Użytkownicy tego przepisu twierdzą, że po spożyciu tego preparatu ich talia kurczyła się o 1 cm na dzień.
Receptura, o której dziś mowa to stary przepis doceniany przez dzisiejszych ekspertów medycyny naturalnej.
Choć oryginalny przepis składa się jedynie z trzech składników, aktualnie bywa modyfikowany poprzez dodanie imbiru i czosnku. Proporcje również ulegają zmianie w zależności od przeznaczenia receptury.
My dzielimy się przepisem oryginalnym.
Połączenie chrzanu i cytryny jest bardzo skuteczne nie tylko w eliminacji nadmiaru tłuszczu i wody z organizmu, ale także we wzmacnianiu odporności.
Oprócz tego, że ma bardzo mało kalorii i nie zawiera tłuszczu, chrzan jest bogaty w błonnik i białko, co wywołuje uczucie sytości.
Składniki:
• 125 g chrzanu
• 3 cytryny (łącznie ze skórką)
• 3 łyżki miodu
* opcjonalnie 2 centymetrowy kawałek korzenia imbiru (nie ma go w oryginalnym przepisie, ale wiele osób go dodaje)
Przygotowanie:
Wyczyść chrzan (i ewentualnie imbir), umyj go i posiekaj w robocie kuchennym lub blenderze.
Jeśli nie masz miksera możesz użyć maszynki do mięsa, przez którą przepuścisz chrzan i cytryny. Jednak przy użyciu miksera mieszanka wychodzi bardziej gładka.
Umyj cytryny octem jabłkowym, a następnie pokrój je na małe kawałki, usuwając pestki.
Włóż cytryny do robota kuchennego i zblenduj.
Na koniec dodaj miód i jeszcze raz wymieszaj, aż mieszanka będzie gładka.
Przełóż do słoika i przechowuj ten preparat w zamkniętym szklanym słoiku w lodówce.
Przyjmowanie:
Przyjmować 1 łyżeczkę dwa razy dziennie po posiłku.
Aby uzyskać widoczne rezultaty, kuracja tym preparatem powinna trwać 3 tygodnie.
Ta pasta może być również używana jako sos do przyprawiania różnych potraw.
Chrzan obfituje w witaminy C, B1, B6, B2, przeciwutleniacze, potas, wapń, magnez, cynk, mangan, żelazo i fosfor.
Ze względu na mocny smak chrzanu trzeba złagodzić go miodem, burakami lub innymi składnikami.
Chrzan warto podawać do tłustych potraw, ponieważ wspomaga trawienie.
Jednocześnie stymuluje rozwój dobrych bakterii w jelicie.
To więcej niż środek wspomagający odchudzanie. Poprawia oddychanie, funkcjonowanie mózgu, pamięć, słuch, wzrok i krążenie obwodowe.
Chrzan oczyszcza organizm i płuca, zwalcza kaszel, znosi zmęczenie, zwalcza infekcje, przyspiesza metabolizm, wzmacnia odporność, zapobiega chorobom przewlekłym i nowotworom, a szczególnie polecany jest osobom z cukrzycą i łatwo łapiącym infekcje.
Chrzan może być stosowany jako skuteczna terapia w chorobach układu krążenia (nadciśnienie, bolesna choroba niedokrwienna serca, dusznica bolesna) i dróg oddechowych (grypa, zapalenie zatok, astma, zapalenie oskrzeli, przewlekły katar oddechowy, zapalenie płuc).
Przeciwwskazania:
Osoby cierpiące na zespół jelita drażliwego lub zapalenie jelita grubego powinny zachować ostrożność podczas spożywania zwiększonych ilości chrzanu.
Spożywany w nadmiarze chrzan może powodować zaburzenia trawienne i nerwowe.
Osoby z niedoczynnością tarczycy, zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi, wrzodami żołądka lub jelit i ciężką chorobą nerek powinny unikać jedzenia chrzanu.
Jest również przeciwwskazany w okresie ciąży i laktacji. Chrzan i imbir spożywane w zwiększonych ilościach mogą powodować skurcze i prowadzić do przedwczesnego porodu
Jeśli zażywasz leki, zasięgnij porady lekarza przed rozpoczęciem kuracji chrzanem.