Huge morning pain of stomach

Choroba, która często występuje w czasie wakacji: Jak leczyć, jeśli nie możesz dostać się do lekarza?

To choroba, która objawia się głównie w ciepłym sezonie.

Dzieje się tak w wyniku spożycia nieświeżego jedzenia lub nieprzestrzegania odpowiednich zasad higieny, lub zmienionej flory bakteryjnej.

Zapalenie jelit t to infekcja, która wpływają na układ pokarmowy, powodując nieprzyjemne, a czasem poważne objawy.

Na szczęście objawy są dość charakterystyczne, co ułatwia szybkie wykrycie.

Lekarz chorób zakaźnych Ruxandra Moroti opowiada o objawach zapalenia jelit i o tym, jak je leczyć, gdy jesteśmy na wakacjach.

Zapalenie jelit, choroba, która może zrujnować twoje wakacje

„Większość przypadków zapalenia jelit ma przyczyny wirusowe. Ale niektóre z nich są bakteryjne, niektóre grzybicze, inne pasożytnicze. I są tak zwane infekcje zatruć pokarmowych, które w szerokiej nazwie obejmują również substancje, które dostają się do przewodu pokarmowego, ale niekoniecznie są drobnoustrojami i które nam szkodzą” – wyjaśnia lekarz chorób zakaźnych.

Objawy zapalenia jelit

„Głównym objawem zapalenia jelit jest biegunka. Inne objawy to ból brzucha, skurcze, nudności, wymioty. W ciężkich stadiach mogą wystąpić zjawiska ogólnoustrojowe, takie jak gorączka, pogorszony stan ogólny. Po biegunce dochodzi do oznak ciężkiego odwodnienia, które zagrażają życiu, gdy przekraczają 10% masy ciała” – mówi dr Moroti.

Jak możemy uniknąć tego stanu?

„Kiedy jedziemy na wakacje, powinniśmy zwracać szczególna uwagę na miejsca, gdzie chodzimy jeść. Wybieramy higieniczne, uporządkowane miejsca, myjemy ręce, sprawdzamy czy nie ma much, staramy się nie kupować jedzenia na ulicy, zwłaszcza wtedy, gdy nasze jelita są szczególnie wrażliwe – dodaje lekarz.

Uważaj na te pokarmy!

„Jajka stanowią 70% wszystkich zatruć pokarmowych.

Kobieta w ciąży podczas podróży powinna unikać spożywania pokarmów pochodzenia zwierzęcego, odpowiednio wędlin, nabiału, niedogotowanych. Ponieważ mogą przenosić Listerię, która może mieć niebezpieczny wpływ na dziecko.

Nieświeże posiłki mogą mieć zmieniony smak ale nie muszą. Kiedy smak budzi wątpliwości – zrezygnuj z jedzenia! Latem żywność należy schłodzić nie później niż dwie godziny po ugotowaniu! Nieodpowiednio przechowana może prowadzić do rozwoju bakterii i zatruć!”.

Zapaleniu jelit można zapobiegać

„Używajmy probiotyków podczas podróży. Mogą to być probiotyki w pastylkach, ale także naturalne jogurty lub kefir. Odpowiednio się należy także nawadniać!

Jak sobie pomóc

Jeśli wystąpi biegunka najlepsza jest woda z gotowania ryżu. Każdy wie, że pomaga zatrzymać rozwolnienie i przynieść ulgę.

Można także jeść dojrzałe banany, takie delikatnie przejrzałe, absolutnie nie zielone! I pieczone jabłka… to znakomite owoce wskazane w biegunce. Trzeba dużo pić i można się przegłodzić dopóki się wszystko nie uspokoi. Ostrożnie w miarę poprawy samopoczucia można zjeść tosty. – dodaje lekarz.

Można pomóc sobie smectą. Jest bez recepty, ale w różnych krajach może występować pod inną nazwą. Imodium lub Laremid są dostępne w większości krajów europejskich. Jeśli biegunka trwa dłużej niż trzy dni trzeba poszukać porady lekarskiej.

Źródło: exquis.ro, Miniatura wpisu: freepik.com

„Benderiki”. Takich naleśników jeszcze nie nie jadłeś

Jak dbać o winogrona latem?