Benderiki różnią się od klasycznych naleśników o trójkątnym kształcie i z nadzieniem.
Z oferowanej porcji składników wyjdzie około 30 naleśników.
Przepis pochodzi z kanału Выпечка и кулинария (Pieczenie i gotowanie) i wyjaśnia jak krok po kroku wykonać te oryginalne i bardzo smaczne naleśniki o nazwie Benderiki.
Będziemy potrzebować następujących składników:
• jajko – 4 szt
• cukier – 50 g (2 łyżki stołowe),
• mleko – 800-850 ml,
• sól -1 łyżeczka,
• olej – 30 ml,
• skrobia – 100 g,
• mąka pszenna – 200 g.
Nadzienie:
mięso – 700 g,
cebula -200g,
sól, pieprz, kolendra
Sposób przygotowania:
Ciasto
W dużej szklanej misce rozbij jajka, posól i wymieszaj mikserem. Dodaj cukier, wymieszaj. Wlej mleko (mniej niż połowę).
Mąkę przesiej do miski z ciastem i wymieszaj.
Dodaj skrobię i wymieszaj. Gdy nie będzie już grudek, dodaj mleko. Wymieszaj.
Dodaj olej, wymieszaj ponownie. W cieście nie powinno być grudek.
Odstaw ciasto na 30-40 minut.
Nadzienie
Przygotuj nadzienie. Do mielonego mięsa ze zmieloną cebulą dodaj sól, zmielony czarny pieprz i kolendrę. Dokładnie wymieszaj, przykryj folią spożywczą.
Rozgrzej patelnię i posmaruj olejem. Ciasto zamieszać przed każdym naleśnikiem, ponieważ skrobia osiada na dnie.
Wlej ciasto na patelnię. Po minucie odwracamy naleśnik.
Naleśniki gotowe.
Rozłóż naleśnik na stole, nałóż nadzienie. Ugnieć go, nadaj farszowi kształt trójkąta.
Zamknij zakładkę naleśnika tak, aby końcówka nie miała otworu.
Odwiń róg trójkąta do przeciwnej krawędzi.
Zamknij naleśnik.
Mamy zgrabny trójkąt.
Złóż wszystkie naleśniki.
Rozgrzej patelnię z grubym dnem, wlej olej. Rozłóż trójkąty na patelni. Smaż na złoty kolor po obu stronach.
Są pyszne i bardzo proste do zrobienia. Tylko składanie wydaje się skomplikowane, ale jest naprawdę łatwe.
Świetne wychodzą także z nadzieniem w wersji bezmięsnej z fetą i szpinakiem.