Jak dbać o winogrona latem?

W środku lata, kiedy cała uwaga skupia się na grządkach, często zapomina się o winogronach.

Ale pielęgnacja winorośli latem jest tak samo ważna jak wiosną i jesienią. Aby winogrona stały się dumą i dobrze owocowały, potrzebują zabiegów.

Jak zatem dbać o winogrona latem?

Podlewanie

Winogrona nie tolerują nadmiaru wilgoci, ale susza także może im zaszkodzić. Podlewanie przed i po kwitnieniu jest tak samo ważne jak podlewanie podczas pękania pąków. Podczas kwitnienia podlewanie jest zabronione, przeprowadza się je dopiero po kwitnieniu, a następnie powtarza się na etapie zielonych jagód.

Całe podlewanie powinno odbywać się zgodnie z prostymi zasadami:

• woda powinna być dobrze ogrzana na słońcu;
• musisz używać jednego, w ostateczności, na bardzo lekkiej glebie – 2 wiadra wody na roślinę – wygodnie jest skupić się na tempie 5 wiader na metr kwadratowy w dużych nasadzeniach.
• Przelewy w okresie dojrzewania jagód mogą powodować zarówno ich pękanie, jak i zrzucanie. Tylko młode winorośle w pierwszym roku podlewa się co najmniej 2 razy w miesiącu (najlepiej co tydzień) i obficiej.

Najlepszy nawóz do winogron latem

Winogrona potrzebują dodatkowych nawozów, pod warunkiem, że są odpowiednio posadzone, dopiero od trzeciego roku. Jeśli gleba nie została wystarczająco wzbogacona, wszystkie wskazane opatrunki letnie stosuje się od pierwszego roku.

W lecie winogrona potrzebują tylko jednego nawozu wierzchniego, który zaspokaja zwiększone zapotrzebowanie na fosfor i potas.

W przypadku wczesnych odmian opatrunek górny przeprowadza się już w czerwcu, ale w przypadku odmian średnich i późnych najczęściej konieczne jest odłożenie oprysku do sierpnia.

Wystarczy dodać popiół do wody i spryskać liście i jagody roztworem popiołu. Na jedno wiadro wody o pojemności 10 litrów wystarczy 1 zwykła szklanka (200 g) popiołu.

Jeśli nie jesteś przeciwny nawozom mineralnym i trzymasz się tradycyjnych zasad uprawy, nawożenie organiczne można zastąpić nawozami mineralnymi – superfosfatem i siarczanem potasu, standardowa porcja to 40 g fosforu i 20 g nawozów potasowych, możesz użyć po 2 łyżki stołowe.

Jesienny oprysk, można stosować pod koniec sierpnia z nawozów potasowych w celu poprawy dojrzewania pędów i przyspieszenia dojrzewania jagód.

Podwiązywanie latem

Stopniowe, dostosowane do wzrostu podwiązywanie jest kluczem do zdrowych winogron i optymalnego rozwoju winorośli. W czerwcu krzew zyskuje większość liści i aktywnie się rozwija, pędy stają się cięższe i dłuższe.

Winogrona wiążemy miękkim sznurkiem, cienkim paskiem tkaniny, z innymi materiałami – ostrożnie, bez ściskania, starannie. W zależności od zastosowanej kraty – jedno lub dwustronnej, dekoracyjnej – zmienia się również sposób podwiązki.

Przycinanie to najtrudniejsza część

Wielu ogrodników boi się letniego przycinania winorośli, ale w rzeczywistości wszystko jest dość proste:

• wszystkie niepotrzebne, nieproduktywnie słabe, suche, uszkodzone pędy należy jak najszybciej usunąć (w bliźniakach i trójnikach wskazane jest pozostawienie najsilniejszych pędów;
• całkowicie i tak szybko, jak to możliwe, należy również usunąć pędy na dole pnia;
• pędy nie powinny przerastać dłużej niż 180 cm (lub normy dla określonej odmiany);
• trzeba kontrolować cyrkulację powietrza, dostęp owoców do światła, usuwać nadmiar liści dla ułatwienia wentylacji;
• przycinanie winorośli pozwala kontrolować gęstość, “kierować” siły na gałęzie owocujące.

Podczas cięcia w pierwszej połowie lata pnącza maksymalnie skracamy, ale nie całkowicie usuwane. Wszystkie wyrostki boczne wychodzące z kątów liści (wyrostki drugiego rzędu) należy jak najwcześniej wycinać, zapobiegając ich zarastaniu, pozostawiając na nich 1-4 liście i pozwalając na pełne owocowanie większości gałązek (zwykle jeden liść zostaje na pasierbach, ale jeśli jest dużo wolnego miejsca, można zostawić trochę więcej).

Ograniczenie wzrostu, odcięcie wierzchołków przeprowadza się podczas zawiązywania owoców, po zatrzymaniu wzrostu pozostawiając co najmniej 5-6, a lepiej – dwukrotnie więcej liści nad gronem (orientacyjnie 35-40 cm).

Reglamentacja liczby kwiatostanów (przy wystarczającym doświadczeniu, jeszcze przed zakwitnięciem kwiatów) lub łatwiejsze reglamentowanie gron (po kwitnieniu) pozwala ograniczyć liczbę kwiatostanów, na które winorośl na pewno będzie miała wystarczającą siłę. Aby główne kiście dojrzały i wypełniły się, dodatkowe kiście trzeba usunąć.

W przypadku młodych winogron właśnie posadzonych w ogrodzie przycinanie jest nieco inne:

• Wszystkie wilki muszą zostać szybko wyłamane.
• W sierpniu warto w porę usunąć niedojrzałe wierzchołki – pozostawiając pędy o 10-15 liściach. Najwygodniej jest uszczypnąć górę, gdy pędy dorastają do 80-100 cm.
• W czerwcu i sierpniu, przy wystarczającym doświadczeniu, usuwamy pędy wyrastające z ziemi. Ostrożnie rozgrabujemy ziemię i usuwamy wyrostki.

To najlepszy sposób na budowanie głębokich korzeni. Bez tej prostej procedury młode winogrona często w ogóle nie wyrastają z głębokich korzeni i całkowicie przenoszą się na znacznie bardziej wrażliwe korzenie powierzchniowe. W wyniku tego zmniejsza się odporność na mróz zimą, wilgoć i susze.

Najważniejsza latem jest stała kontrola

Nawet jeśli zastosujesz się do wszystkich zaleceń i odpowiednio wypielęgnujesz winogrona na wiosnę, przeprowadzając wszelkie zabiegi profilaktyczne, latem, przy silnym spadku temperatury, nadmiarze wilgoci, rosie, mgle, istnieje duże ryzyko, że winorośl ucierpi od czarnej plamki, zgnilizny, oidium, antraknozy, mączniaka prawdziwego. Od niebezpieczeństwa mszyc, owadów łuskowatych, przędziorków, pcheł, wałeczków liściowych i innych szkodników, także same się nie ochronią.

Powodzenie będzie zależeć od tego jak szybko ogrodnik zauważy i jak szybko zareaguje. Jeśli nie zwracasz uwagi na winogrona, nie badasz liści, nie zauważasz najmniejszych uszkodzeń, winorośl może nawet umrzeć jeśli w porę nie zauważysz niebezpieczeństwa. Lepiej „dmuchać na zimne” niż spóźnić się ze środkami zapobiegawczymi i pielęgnacyjnymi.

Wskazane:

• stale przeprowadzać i powtarzać zabiegi ochronne;
• nie wahać się przed opryskiwaniem przy najmniejszym podejrzeniu pierwszych oznak chorób.
• Ponieważ szkodniki i choroby na winogronach często przyczyniają się do siebie nawzajem, a problemy narastają wraz z osłabieniem roślin, lepiej jest wybrać złożone opcje i polegać na zwiększeniu odporności winorośli.

Bezpieczny dla środowiska, pszczół i opcji zbioru:

napar z popiołu (200 g na wiadro);
roztwór nadmanganianu potasu (4-5 g na wiadro);
roztwór serwatki mlecznej z jodem (1 l i 10 ml na wiadro);
napary z ziół – tytoń, glistnik, piołun, czosnek, mniszek lekarski (2-3 kg na wiadro).

Te produkty mogą być używane do spryskiwania winogron do 10 razy w sezonie. Nawet prosty napar z pokrzywy wzmocni odporność rośliny.

Chemikalia na winogronach latem mogą być stosowane tylko w ostateczności, kiście są bardzo podatne na akumulację toksyn, a długo oczekiwany zbiór jest bardzo cenny. Oczywiście, jeśli istnieje ryzyko śmierci rośliny, inne środki nie zadziałały, wybierz insektycydy i fungicydy o najniższej klasie zagrożenia, dokładnie studiując i postępując zgodnie z instrukcjami producenta we wszystkim.

Oczywiście bardzo skuteczne jest również przycinanie uszkodzonych części i usuwanie liści w celu powstrzymania rozprzestrzeniania się chorób i szkodników.

Nie zapomnij o kolejnych wrogach winogron – osach. Lepiej zastawiać pułapki w sierpniu jak najszybciej.

Zbiory winogron rozpoczynają się również latem. Pierwsze kiście wczesnych odmian trafiają na stoły w środku lata, choć główny sezon winogronowy to koniec sierpnia, kiedy w powietrzu czuć już powiew jesieni.

Źródło: botanichka.ru, Miniatura wpisu: freepik.com

Choroba, która często występuje w czasie wakacji: Jak leczyć, jeśli nie możesz dostać się do lekarza?

Ostrzeżenie: przestań używać czosnku, jeśli należysz do jednego z tych 6 typów ludzi