Kolacja dla leniwych. Chaczapuri z kefirem w zaledwie 10 minut

Chaczapuri – gruziński zapiekany placek z serem to jedno z tradycyjnych i najbardziej popularnych dań kuchni kaukaskiej.

Zależnie od regionu przygotowuje się go na wiele wiele wariantów. Nie dość, że to posiłek prosty i szybki to jest też świetnym przykładem gruzińskiej „bieda kuchni”, a zrobił zadziwiającą karierę na świecie.

Przepis spodoba się także miłośnikom kuchni „zero waste”, którzy nie lubią marnowania żywności. Bo do chaczapuri można wykorzystać prawie wszystko.

Mało tego on sam może być przechowywany i wykorzystany później w wersjo solo lub jako dodatek. Można go zabrać do pracy, albo dać dziecku do szkoły. Czy to nie genialna przekąska, albo część pełnowartościowego posiłku?

Dawniej placki te robiono z resztek sera, mąki i innych składników, które gruzińska gospodyni zawsze miała w swojej kuchni. Wy pewnie też macie.

Niektóre chaczapuri są plackami drożdżowymi z dodatkiem tłustego białego sera, a niektóre są tak cienkie jak nasze polskie naleśniki. A nasze w uproszczonej wersji z dzisiejszego przepisu chaczapuri jest znakomite, znacznie szybsze i prostsze w przygotowaniu.

Do przygotowania użyto następujących składników:

• Koper włoski
• Pietruszka
• Szczypior
• jajka – 1 szt.
• twardy ser – 100 g
• kefir – 300 ml.
• sól, pieprz do smaku
• soda – 0,5 łyżeczki.
• mąka – 100 g.

Jak przygotować:

1. Zetrzyj ser na tarce o drobnych oczkach.
2. Przygotuj warzywa. Drobno posiekaj koperek, pietruszkę i dymkę.
3. Rozbij jedno jajko, dodaj sól i pieprz do smaku.

4. Wlej kefir w temperaturze pokojowej do miski z jajkiem, wymieszaj widelcem.

5. Następnie przesiej sto gramów mąki i dodaj pół łyżeczki sody oczyszczonej, wymieszać do uzyskania gładkości, ciasto nie powinno mieć grudek.

6. Pozostaje dodać ser i zioła i równomiernie rozprowadzić wszystkie składniki w cieście.

7. Część ciasta rozsmarować na patelni, jeśli macie patelnię z powłoką nieprzywierającą. Jeśli używasz zwykłej patelni, dodaj trochę oleju.

8. Rozłóż całe ciasto równomiernie na powierzchni patelni, przykryj i smaż przez 5 minut na wolnym ogniu, gdy ciasto się zarumieni należy je odwrócić.

9. Gotowy placek chaczapuri podaje się do stołu, w razie potrzeby można go posmarować kawałkiem masła.

I to wszystko, śniadanie, kolacja, przekąska gotowe!

Źródło: Мила Микс/youtube, Miniatura wpisu: Мила Микс/youtube

Jeśli nie chcesz aby w twoim łóżku panoszyły się roztocza musisz przestać TO robić

Mózg nie lubi tłuszczu i alkoholu. JEGO najlepszym przyjacielem jest uśmiech!