Świetne jako dodatek, ale także jako doskonały i zdrowy obiad. Mój mąż nie lubi buraków, ale kiedy to zrobiłam, zjadł wszystko.
Ten niesamowity przepis zapewnia wspaniałą ucztę!
Potrzebujemy:
½ kg buraków (ja użyłam 2 sztuki)
1 większa główka czosnku
Sól, majeranek, mielony czarny pieprz (lub inne przyprawy lub zioła)
6 łyżek oliwy z oliwek
3 łyżki octu balsamicznego
Przygotowanie:
Oczyszczamy buraki i kroimy je na kawałki. Układamy buraki w naczyniu. Naczynie możemy wyłożyć folią.
Na kawałki buraków kładziemy ząbki czosnku, doprawiamy solą, przyprawami, ziołami i na koniec polewamy płynnymi składnikami.
Wierzch naczynia przykrywamy folią z góry.
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 60-90 minut (wszystko zależy od wielkości buraka, muszą być miękkie).
Pokochacie takie buraki, moga być dodatkiem, ale świetnie zastępuja całe danie. szczegolnie polecam wegetarianom, syte, odżywcze i pełne witamin, bialka i żelaza!
A przy tym takie pyszne!