7 rzeczy, które przydarzą się Twojemu organizmowi, jeśli zaczniesz jeść winogrona

Winogrona to jedne z najstarszych i najpopularniejszych owoców uprawianych na świecie. Winogrona są bogate w przeciwutleniacze resweratrol i kwercetynę, które obniżają poziom cholesterolu i chronią przed chorobami układu krążenia.

Ponadto winogrona są doskonałym źródłem żelaza i potasu, zapobiegajacym anemii i skurczom mięśni. Zawartość składników odżywczych jest wyższa w ciemnych odmianach winogron.

Oto 7 powodów, dla których warto jeść winogrona:

1. Zdrowe kości.

Badania wykazały, że codzienne spożywanie winogron łagodzi ból kolan, zwłaszcza spowodowany objawową chorobą zwyrodnieniową stawów. Winogrona są bogate w polifenole – przeciwutleniacze, które zwiększają ruchomość i elastyczność stawów.

2. Profilaktyka raka.

Polifenole winogron spowalniają i zapobiegają rozwojowi wielu nowotworów, w tym raka płuc, przełyku, gardła, jamy ustnej, trzustki, endometrium, prostaty i jelit.

Resweratrol ze skórki winogron chroni również serce.

3. Ochrona przed cukrzycą.

Badanie Wprzeprowadzone w 2013 roku wykazało, że niektóre owoce (nie soki) obniżają ryzyko cukrzycy typu 2 u dorosłych. W badaniu 6,5% uczestników zachorowało na cukrzycę, naukowcy odkryli, że tylko 3 porcje winogron, jagód, jabłek, rodzynek lub gruszek tygodniowo zmniejszyły ryzyko zachorowań o 7%.

4. Zdrowe oczy.

Badania wykazały, że winogrona wspierają zdrowie oczu, bezpośrednio zwalczając stres oksydacyjny na poziomie komórkowym. Spożycie winogron zmniejsza białka zapalne i zwiększa stężenie białek ochronnych w siatkówce. Siatkówka zawiera fotoreceptory – komórki, które reagują na światło i są odpowiedzialne za widzenie.

5. Ochrona przed chorobami serca.

Winogrona zwiększają zawartość tlenku azotu we krwi, zapobiegając w ten sposób tworzeniu się zakrzepów. Dlatego winogrona to świetny sposób na ochronę przed zawałem serca.

Ponadto przeciwutleniacze z winogron zapobiegają utlenianiu cholesterolu LDL, który zatyka naczynia krwionośne i prowadzi do chorób serca. Winogrona mają wysoką zawartość flawonoidów, silnych przeciwutleniaczy, które nadają im barwę.

Głównymi przeciwutleniaczami w winogronach są kwercetyna i resweratrol. Zwalczają niebezpieczne wolne rodniki i zmniejszają szkodliwy wpływ cholesterolu na tętnice. Ponadto pomagają eliminować toksyny z krwi.

6. Zmniejszone ryzyko choroby Alzheimera.

Resweratrol obniża poziom beta-amyloidu u pacjentów z chorobą Alzheimera. Według badań winogrona wspierają zdrowie mózgu i chronią przed chorobami neurodegeneracyjnymi.

7. Leczenie chorób nerek.

Winogrona mają dużą zawartość wody i dlatego mają działanie moczopędne, zmniejszając kwasowość spowodowaną kwasem moczowym. Ponadto usuwa kwas moczowy z organizmu, łagodząc stres dla nerek. Przeciwutleniacze zawarte w winogronach oczyszczają wiele narządów, a tym samym przynoszą korzyści całemu organizmowi.

Źródło: fabricatinromania.info Miniatura wpisu: freepik.com

Tylko 2 buraki i główka czosnku: Szkoda, że ​​wcześniej nie znałam tego przepisu – zdrowy i pyszny obiad dla całej rodziny!

Dzika róża – zwalcza przeziębienia, wzmacnia organizm i leczy nerki. Przepisy słynnego zielarza