Winogrona to jedne z najstarszych i najpopularniejszych owoców uprawianych na świecie. Winogrona są bogate w przeciwutleniacze resweratrol i kwercetynę, które obniżają poziom cholesterolu i chronią przed chorobami układu krążenia.
Ponadto winogrona są doskonałym źródłem żelaza i potasu, zapobiegajacym anemii i skurczom mięśni. Zawartość składników odżywczych jest wyższa w ciemnych odmianach winogron.
Oto 7 powodów, dla których warto jeść winogrona:
1. Zdrowe kości.
Badania wykazały, że codzienne spożywanie winogron łagodzi ból kolan, zwłaszcza spowodowany objawową chorobą zwyrodnieniową stawów. Winogrona są bogate w polifenole – przeciwutleniacze, które zwiększają ruchomość i elastyczność stawów.
2. Profilaktyka raka.
Polifenole winogron spowalniają i zapobiegają rozwojowi wielu nowotworów, w tym raka płuc, przełyku, gardła, jamy ustnej, trzustki, endometrium, prostaty i jelit.
Resweratrol ze skórki winogron chroni również serce.
3. Ochrona przed cukrzycą.
Badanie Wprzeprowadzone w 2013 roku wykazało, że niektóre owoce (nie soki) obniżają ryzyko cukrzycy typu 2 u dorosłych. W badaniu 6,5% uczestników zachorowało na cukrzycę, naukowcy odkryli, że tylko 3 porcje winogron, jagód, jabłek, rodzynek lub gruszek tygodniowo zmniejszyły ryzyko zachorowań o 7%.
4. Zdrowe oczy.
Badania wykazały, że winogrona wspierają zdrowie oczu, bezpośrednio zwalczając stres oksydacyjny na poziomie komórkowym. Spożycie winogron zmniejsza białka zapalne i zwiększa stężenie białek ochronnych w siatkówce. Siatkówka zawiera fotoreceptory – komórki, które reagują na światło i są odpowiedzialne za widzenie.
5. Ochrona przed chorobami serca.
Winogrona zwiększają zawartość tlenku azotu we krwi, zapobiegając w ten sposób tworzeniu się zakrzepów. Dlatego winogrona to świetny sposób na ochronę przed zawałem serca.
Ponadto przeciwutleniacze z winogron zapobiegają utlenianiu cholesterolu LDL, który zatyka naczynia krwionośne i prowadzi do chorób serca. Winogrona mają wysoką zawartość flawonoidów, silnych przeciwutleniaczy, które nadają im barwę.
Głównymi przeciwutleniaczami w winogronach są kwercetyna i resweratrol. Zwalczają niebezpieczne wolne rodniki i zmniejszają szkodliwy wpływ cholesterolu na tętnice. Ponadto pomagają eliminować toksyny z krwi.
6. Zmniejszone ryzyko choroby Alzheimera.
Resweratrol obniża poziom beta-amyloidu u pacjentów z chorobą Alzheimera. Według badań winogrona wspierają zdrowie mózgu i chronią przed chorobami neurodegeneracyjnymi.
7. Leczenie chorób nerek.
Winogrona mają dużą zawartość wody i dlatego mają działanie moczopędne, zmniejszając kwasowość spowodowaną kwasem moczowym. Ponadto usuwa kwas moczowy z organizmu, łagodząc stres dla nerek. Przeciwutleniacze zawarte w winogronach oczyszczają wiele narządów, a tym samym przynoszą korzyści całemu organizmowi.