Sernik ten jest nie tylko chwalony za smak, ale i podziwiany za wygląd. Składa się z prostych i niedrogich składników.
Do filizanki pachnącej świeżo parzonej kawy jest to rozkosz. Słowa tego nie oddają, musisz spróbować. Zapisz przepis, gotuj i ciesz się rozkoszuj przyjemnością.
Składniki:
500 g sera
3 jajka
150 gramów cukru pudru
1 torebka cukru waniliowego
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
1 cytryna
100 g rodzynek
Do polewy czekoladowej
2 łyżki masła
3 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki kakao
posypka do dekoracji
Krok po kroku proces przygotowania sernika lwowskiego:
W osobnym pojemniku umieszczamy ser i dodajemy jajka, cukier i cukier waniliowy. Mielimy wszystko na gładką masę.
Następnie dodajemy skrobię i ponownie dobrze mieszamy.
Ścieramy skórkę z cytryny, rodzynki zalewamy wrzątkiem i moczymy przez 5 minut, po czym je odcedzamy i wraz ze skórką cytryny dodajemy do masy twarogowej.
Wszystko dobrze mieszamy.
Wykładamy blachę (keksówkę lub 25×30) do pieczenia pergaminem i umieszczamy na niej przygotowaną masę. Rozprowadzamy ją równomiernie.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 ° na 45 minut.
Po upływie wymaganego czasu wyłączamy piekarnik, ale nie wyjmujemy sernika przez kolejne 10 minut.
Następnie można go wyjąć i pozostawić do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
Następnie zaczynamy gotować polewę. Aby to zrobić, roztop masło w rondlu i dodaj cukier puder. Wszystko dobrze wymieszaj, aby uzyskać jednorodność. Teraz dodajemy śmietanę i zagotowujemy do pierwszego bulgnięcia.
Po wymaganym czasie dodajemy kakao i gotujemy przez 3-4 minuty. Bardzo ważne jest, aby teraz nie doprowadzić do wrzenia.
Gdy sernik ostygnie, polej go czekoladą ze wszystkich stron. Udekoruj posypką i przechowuj w lodówce przez 5-6 godzin przed podaniem.
Smacznego!