Jeśli tak wygląda to tylko wyobraźcie sobie jak smakuje. Zapewniamy, że absolutnie wybornie.
Jeśli tylko ciasto na pierogi nie sprawia ci kłopotu, to reszta z pewnością także nie sprawi. Można wypróbować danie, gdy zostanie Ci ciasta lub zrobić specjalnie do tego wyjątkowego specjału.
Sos pomidorowy najlepiej zrobić z passaty pomidorowej. Mięso możesz wybrać dowolne takie jakie lubisz najbardziej.
Przepis:
Do ciasta:
1 szklanka wody
1 jajko
1 łyżka masła
3,5 szklanki mąki
Farsz:
400 gr mięsa mielonego
1 drobno posiekaną cebulę
Sól, pieprz, kminek
Sos:
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól
4-4,5 szklanki wody
Przygotowanie:
Mieszamy składniki i ugniatamy ciasto, wyrabiamy aż będzie elastyczne, następnie odkładamy i przykrywamy je. Powinno odpocząć przez 15-20 minut.
W międzyczasie przygotujemy farsz. Do mięsa wsypujemy cebulę, sól, pieprz i kminek, mieszamy.
Podsypujemy mąką i wałkujemy ciasto.
Wycinamy krążki, układamy je w rzędzie tak aby jeden zachodził na drugi.
Nakładamy farsz. A następie zwijamy w różyczki.
I układamy w naczyniu.
Zalewamy sosem pomidorowym.
Pieczemy przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Serwujemy z jogurtem czosnkowym.
Zobaczcie jakie to proste: