Chleb przez wieki stanowił nie tylko symbol pożywienia, ale i symbol życia. Jego brak oznaczał głód i śmierć. Traktowany jako dar Boży, chleb otoczony był szczególną czcią. Do dziś wiele osób nie wyrzuca pieczywa, a to, które upadnie, podnoszone jest z ziemi z należnym szacunkiem i całowanie. Chleb był częścią naszej kultury, religii i literatury:
„Do kraju tego, gdzie kruszynę chleba podnoszą
z ziemi przez uszanowanie
dla darów Nieba….
Tęskno mi Panie…”
C. K. Norwid
Dziś nie tak smakuje i nie tak pachnie. I przede wszystkim nie jest tak cenny. Ale to nie oznacza, że nie należy go szanować, ponieważ nigdy nie wiadomo kiedy może go zabraknąć…
W polskiej tradycji brak zbyt wielu sposobów na wykorzystanie czerstwego chleba. W biednych rejonach Europy ludzie, by nie wyrzucać chleba, nauczyli się go przetwarzać. Tak powstały bardzo ciekawe, smaczne i w dzisiejszych wersjach wykwintne dania jak np. włoskie: panzanella czy pappa al pomodor, pancotto, czy passatelli.
Dlatego mamy dla Was prosty przepis na szybkie danie z wykorzystaniem czerstwego chleba.
Nadaje się na śniadanie lub kolację.
Będziecie potrzebować:
Chleb kroimy w kostkę. Wsypujemy do miski, dodajemy jajka, 3/4 sera, mleko i przyprawy. Mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i wykładamy połowę masy. Rozprowadzamy na całości delikatnie naciskając.
Na tej masie układamy szynkę i pomidory, posypujemy oregano, polewamy oliwą z oliwek. Na wierzch posypujemy resztą startego sera i układamy plasterki mozarelli. A następnie przykrywamy drugą połową masy.
Kiedy spód się przysmaży, przy pomocy talerza odwracamy i zsuwamy masę do smażenia po drugiej stronie.
Na koniec zsuwamy na talerz i gotowe.
Danie jest wyborne. Pokochasz go i pomyślisz o nim za każdym razem gdy zostaje Ci chleb.
Jeśli zostanie mniej zmniejsz ilość składników i dopasuj wielkość patelni. Dania stworzone z wykorzystaniem zawartości lodówki i szafek kuchennych pozwalają na duże oszczędności w domowym budżecie.