Bomba witaminowa dla całej rodziny: Zaledwie 100 ml dziennie i nie musisz już szukać drogich witamin w aptece – dawka zdrowia dla całej rodziny!

W czasie, gdy dookoła szaleje epidemia, podaż witamin jest bardzo ważna. Dzieci uwielbiają słodzone soki i kolorowe napoje, a nasz przepis to doskonały napój dla całej rodziny – domowy cud witaminowy.

Fantastycznie smakuje, nie zawiera cukru, za to zawiera mnóstwo witamin i składników odżywczych!

Potrzebujemy:

• 500 g marchewki

• 4 jabłka (idealne będą słodsze odmiany) lub 2 szklanki tłoczonego soku jabłkowego

• 3-4 pomarańcze

• 2 cytryny

• Miód, stewia lub syrop z agawy (oczywiście możesz też nie słodzić wcale)

Opcjonalnie: banany, brzoskwinie, gruszki – w zależności od pory roku i owoców jakie masz w domu

Co zawiera domowy napój?

Dużą dawkę witaminy C, ale także witamin z grupy B, witamin A, E, K, kwasu pantotenowego, niacyny, biotyny, kwasu foliowego i choliny, a także dużo błonnika.

Przygotowanie:

Marchewkę obrać, włożyć do wrzącej wody i delikatnie ugotować pod przykryciem. Można też ugotować marchew na parze.

Trzeba pamiętać, że warzywa i owoce bogate w witaminę C oraz B, a także potas, są podatne na utratę swoich wartości we wrzącej wodzie, ale marchewki, morele czy pomidory kochają gotowanie! Wrzątek rozbija ich komórki i sprawia, że lepiej przyswoimy fitozwiązki w nich zawarte.

Podczas gotowania miękną błony komórkowe marchewki, dzięki czemu obecny w warzywie beta-karoten jest lepiej przyswajany przez organizm. Poza tym ilość tego składnika wzrasta wówczas o 15 proc. Taka marchew zawiera trzykrotnie więcej przeciwutleniaczy!

Gdy marchewki ostygną, miksujemy je dodajemy wyciśnięty sok z cytryny, pomarańczy i jabłek i mieszamy. Mieszaninę rozcieńczamy wodą – w zależności od tego, czy zależy nam na gęstszej, czy odwrotnie rzadszej konsystencji (dodaję więcej wody – ok. 1 litr). Na koniec dosładzamy miodem lub innym słodzikiem do smaku. Jeśli masz skoncentrowaną mieszankę, wystarczy 100 ml dziennie – najlepiej 30 minut przed posiłkiem.

Przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu. Wstrząsnąć przed wypiciem.

Zamiast soku jabłkowego można ugotować jabłka z marchewką, co prawda stracą nieco witam, ale gotowane jabłka są o wiele łagodniejsze dla żołądka, hamują biegunkę, łagodzą podrażnienia i niestrawność. I wciąż pozostają bardzo wartościowe odżywczo.

CZERWONA CEBULA, cenny domowy środek – jak ją stosować w celach leczniczych

Przed snem piję szklankę „nocnego złodzieja tłuszczu”… Tłuszcz z brzucha znika w tydzień!