Puszysty biszkopt z kefirem – poradzi sobie nawet początkujący

Większość ciast wymaga czasu i doświadczenia. Jeśli brakuje Ci jednego lub drugiego to ten biszkopt będzie dla Ciebie idealny.

Nie tylko świetnie wygląda i smakuje, ale przede wszystkim jest wyjątkowo szybki i łatwy w przygotowaniu.

Oto bardzo szybki biszkopt z kefirem – puszysty, zwiewny, lekki!

Przepis na biszkopt z kefirem

Składniki:

  • mąka – 3 szklanki;
  • kefir – 0,5 litra;
  • jajko – 2 sztuki;
  • cukier – 2 szklanki lub mniej;
  • soda – 1 płaska łyżka;
  • olej – 2 łyżki

Jak zrobić biszkopt z kefirem

Wlej kefir do dużej miski, dodaj sodę, jajka, cukier, mąkę i olej roślinny. Najpierw dodaj sodę do kefiru, dobrze wymieszaj, zaczekaj na reakcję, a następnie dodaj inne produkty.

Jeśli biszkopt posmarujesz bita śmietaną, lub jakimś słodkim kremem dodaj mniej cukru do ciasta.

Ubijaj mikserem na gładka masę.

Wlej do foremki i piecz w piekarniku w temperaturze 180°C, aż do suchego patyczka.

Ten biszkopt idealnie nadaje się jako baza do ciasta z kremem lub można go po prostu przełożyć z dżemem.

Popiół: ma wiele zastosowań, o których wcześniej nie słyszałeś

Idealny sposób na pranie firan i zasłon. Sekret mojej mamy