Większość ciast wymaga czasu i doświadczenia. Jeśli brakuje Ci jednego lub drugiego to ten biszkopt będzie dla Ciebie idealny.
Nie tylko świetnie wygląda i smakuje, ale przede wszystkim jest wyjątkowo szybki i łatwy w przygotowaniu.
Oto bardzo szybki biszkopt z kefirem – puszysty, zwiewny, lekki!
Przepis na biszkopt z kefirem
Składniki:
- mąka – 3 szklanki;
- kefir – 0,5 litra;
- jajko – 2 sztuki;
- cukier – 2 szklanki lub mniej;
- soda – 1 płaska łyżka;
- olej – 2 łyżki
Jak zrobić biszkopt z kefirem
Wlej kefir do dużej miski, dodaj sodę, jajka, cukier, mąkę i olej roślinny. Najpierw dodaj sodę do kefiru, dobrze wymieszaj, zaczekaj na reakcję, a następnie dodaj inne produkty.
Jeśli biszkopt posmarujesz bita śmietaną, lub jakimś słodkim kremem dodaj mniej cukru do ciasta.
Ubijaj mikserem na gładka masę.
Wlej do foremki i piecz w piekarniku w temperaturze 180°C, aż do suchego patyczka.
Ten biszkopt idealnie nadaje się jako baza do ciasta z kremem lub można go po prostu przełożyć z dżemem.