w

Dlatego każda kobieta po 40-tce powinna zjeść dziennie garść suszonych śliwek: ten efekt chwalą również lekarze!

Śliwki – smaczne i wyjątkowo prozdrowotne owoce, których mamy wiele odmian.

W miesiącach zimowych nie mamy świeżych, ale to suszone wersje owocu maja nieprawdopodobnie wiele zalet.

Wysokiej jakości suszone owoce powinny być miękkie, giętkie, niezbyt suche i twarde. Przy odpowiednim suszeniu z jednego kilograma świeżych śliwek uzyskuje się około 250 gram suszonych owoców.

Śliwki doskonale sprawdzają się np. Do przygotowania deserów, sałatek, dań z warzyw, dań na ciepło, jako nadzienie do ciast, mięs i kompotów. Ale to nie wszystko.

Siła śliwek tkwi w tym, co reprezentują one dla naszego zdrowia.

Szczególną uwagę powinny zwrócić na nie kobiety przed menopauzą i w jej trakcie.

Świeże śliwki są zdrowe, ale…

Śliwki suszone to najlepsze śliwki w swojej „skoncentrowanej” formie. Aby uzyskać mniej więcej taką samą ilość składników odżywczych i witamin, potrzebujesz więcej niż trzy razy tyle świeżych śliwek.

Może się zdarzyć, że gdy skosztujesz mniej dojrzałego owocu, dosłownie rozdziera Ci język i całe usta. Smak jest gorzki i każdy kęs jest trudny do przełknięcia.

To nieprzyjemne uczucie jest spowodowane taniną, która jest nie tylko nieprzyjemna w smaku, ale może również powodować podrażnienie żołądka. Możesz tego całkowicie uniknąć, spożywając śliwki suszone.

Korzyści ze śliwek dla naszego organizmu

Stężenia witamin, minerałów i błonnika w suszonych śliwkach jest znacznie wyższe niż w świeżych śliwkach. Dzięki temu wysuszony produkt jest dużo korzystniejszy dla naszego zdrowia.

Śliwki są niezwykle ważne dla wszystkich układów organizmu człowieka. Dietetycy często polecają je jako naturalny środek przeczyszczający, a także poprawiający przepływ żółci i wydzielanie soku żołądkowego. Są również niezastąpione jako środek wspomagający odchudzanie.

Jeśli jesz 5 śliwek dziennie, możesz zapomnieć o dolegliwościach przewodu pokarmowego, pomogą także osobom cierpiącym na nadwagę. Jednak oprócz przewodu pokarmowego ważne jest, aby znać zastosowanie śliwek w innych układach i narządach ludzkiego ciała.

Świetna pomoc dla kobiet powyżej 40 roku życia

Kobiety przechodzą kilka zmian w ciele w okresie menopauzy, a jedną z najpoważniejszych jest utrata masy kostnej zwana przerzedzeniem kości.

Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Stanowym Florydy wykazały, że nie mleko, ani produkty mleczne, ale suszone śliwki mogą odwrócić proces przerzedzania kości.

Badania przeprowadzono na kobietach w okresie menopauzy i wyniki były jednoznaczne. Kobiety, które spożywały 100 g suszonych śliwek dziennie przez 11 miesięcy, miały wyraźnie większą masę kostną niż te, które przyjmowały inne produkty.

Dr. Bahramu Arjmandi stwierdził nawet, że korzystny wpływ suszonych śliwek zauważono w lepszym trawieniu, utracie wagi i niższym poziomie cholesterolu – a to inne problemy, które dotykają kobiety w okresie menopauzy.

Śliwki = zdrowe kości

Substancje zawarte w śliwkach dostają się do układu odpornościowego w ciągu 30 minut i dlatego mogą go wzmocnić bardziej niż jakiekolwiek sztuczne witaminy czy biostymulatory. Polifenole docierają również do tkanki kostnej i działają jako ochrona nie tylko przed zużyciem, ale także przed chorobami zapalnymi stawów i kości.

Pomogą w zaparciach

Śliwki są łagodnym, ale bardzo skutecznym środkiem przeczyszczającym. Jeśli masz problemy z zaparciami, przed każdym posiłkiem spożywaj 3 suszone śliwki, które moczysz przez chwilę w gorącej wodzie.

Dla serca

Polifenole, potas i inne składniki odżywcze zawierające śliwki wspomagają zdrowie i elastyczność ścian naczyń, wzmacniają mięśnie serca, normalizują tętno. Osobom, które regularnie spożywają te suszone owoce, znacznie zmniejszają ryzyko chorób serca.

Na nerki

Śliwki działają moczopędnie, pomagają radzić sobie z ciężkimi obrzękami, poprawiają pracę nerek, wspomagają usuwanie toksyn z organizmu.

Dla oczu

Śliwki są bardzo bogate w witaminę A, która pozytywnie wpływa na wzrok. Dlatego są przeznaczone dla osób, które dużo czasu spędzają przy komputerze.

Odporność

Śliwki = bogate źródło składników odżywczych. Osoby, które jedzą 3-4 suszone śliwki dziennie, rzadziej zapadają na choroby związane z niedoborem witamin. Ponadto chronią i łagodzą przebieg sezonowych przeziębień i grypy.

Co potrafią śliwki?

• zwalczyć zaparcia, dbają o zdrowie jelit,
• obniżyć poziom cholesterolu we krwi
• rozpuścić nadmiar tkanki tłuszczowej, oczyścić organizm,
• barwnik zawierający śliwki jest pięciokrotnie silniejszy od beta-karotenu, pięćdziesięciokrotnie skuteczniejszy oraz witaminę E i zawiera
dziesięciokrotnie więcej witaminy C niż cytryna,
• regenerować komórki wątroby,
• korzystne dla zdrowia nerek,
• walczyć z anemią,
• poprawić pamięć
• spowolnić proces starzenia,
• zwalczają stany zapalne,
• profilaktyka cukrzycy,
• złagodzić objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego i skurczów menstruacyjnych,
• przyspieszyć gojenie się ran.

Dawniej mówiło się, że kiedy rodzą się śliwki, jest to znak łaski Bożej i dar zdrowia dla całej rodziny. Owoce ceniono i starannie przechowywano przez cały rok. Uważano, że w latach bogatych w śliwki ludzie czują się lepiej i udaje im się unikać dolegliwości zdrowotnych.

Skład śliwek: witaminy i minerały

Skład witamin śliwek jest tak bogaty, że grzechem byłoby ich nie włączać do diety!

WITAMINY W 100 G SUSZONYCH ŚLIWEK

• A, retinol i związki równoważne – 38,713 mcg
• B5, pantotenian 0,419 mg
• C, kwas askorbinowy 0,577 mg
• B1, tiamina 0,049 mg
• B6, pirydoksyna 0,203 mg
• E, alfa-tokoferol – 0,427 mg
• B2, ryboflawina – 0,184 mg
• PP, kwas nikotynowy – 1,879 mg
• B9, kwas foliowy – 3,904 ug
• B4, cholina 10,093 mg

Ponadto w suszonych śliwkach znaleziono przydatne związki, takie jak filochinon (zawartość witaminy K, 59,494 μg na 100 g produktu) i betainę (0,399 mg na 100 g).

MAKRO ELEMENTY W 100 G SUSZONYCH ŚLIWEK

• Fosfor 68,773 mg
• Magnez – 40,836 mg
• Potas – 731,294 mg
• Sód – 1,444 mg
• Wapń 42,106 mg
• Fluor – 3,966 μg

Uwaga: nie należy przekraczać dziennej dawki 100 g suszonych śliwek.

UWAGA! Treści w serwisie z założenia mają charakter informacyjno-edukacyjny. Mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie, kontaktu czytelnika z lekarzem. Jeśli cierpisz na choroby przewlekłe lub stosujesz leki, zalecamy skonsultowanie się z lekarzem przed rozpoczęciem naturalnego leczenia, aby uniknąć interakcji. Odkładając lub przerywając klasyczne zabiegi medyczne, możesz zagrozić swojemu zdrowiu.
Źródło: tojenapad.dobrenoviny.sk, Miniatura wpisu: freepik.com